Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
24-09-2009

Даяна Уолис: Трябва да се уверим, че гражданите се чувстват толкова удобно с европейската правосъдна система, колкото и с тази в собствените си страни

 Даяна Уолис, заместник-председател на Европейският парламент,  разказа пред Портал ЕВРОПА как прилагането на мерките  от т.нар Стокхолмска програма на ЕС ще улесни гражданите на Европа при взаимодействието им с европейската и национални правораздавателни системи.

Даяна Уолис е евродепутат втори мандат от АЛДЕ. Британският евродепутат гостува за първи път в България за участие в правната конференция на тема „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения", организирана от Българската асоциация за европейско право (БАЕЛ). На събитието в София тя представи акценти от Документа на Комисията до Европейския парламент и до Съвета" Пространство на свобода, сигурност и правосъдие за гражданите" - т.нар. Стокхолмска стратегия. Подробности по темата четете ТУК .

Госпожо Уолис, бихте ли разказали накратко какво ще спечелят гражданите от прилагането на т.нар. Стокхолмска програма?

Смятам, че основното е да накараме европейските граждани да почувстват, че ако нещата не са наред, или ако нещо се случи или обърка в ежедневния им живот, независимо дали са избрали да живеят в друга европейска страна или имат бизнес ,  имат други контакти с различна от родината им, европейска страна, те имат достъп до правосъдие. Така дори, ако един български гражданин, който е в дома си, но например пазарува от интернет или по някакъв друг начин от компания в друга страна-членка на ЕС, ако нещо не се получи,  ще има достъп до правосъдие.

Кои са основните предизвикателства при взаимодействието на националните правораздавателни системи и европейското право?

Винаги има напрежение между националната и европейската правосъдна система. Хората са "привързани" към националната си правосъдна система - знаят къде се намира местният съд и как работи.

Европа може да изглежда като нещо различно и почти чуждо. Със сигурност, ако позволим на бизнеса да търгува извън граница, ако позволим да се предоставят услуги през граница, то трябва да и да гарантираме, че имаме подходяща съдебна система, която да подкрепи тази дейност.

Това, което следва да направим, е да се уверим, че гражданите се чувстват толкова удобно с европейската правосъдна система, колкото и с тази в собствените си страни, че Европа се грижи за тях.

Комисии на Европейския парламент вече работят по становища по Документа на Комисията до Европейския парламент и до Съвета "Пространство на свобода, сигурност и правосъдие за гражданите". Според Вас около какво мнение ще се обедини ЕП?

Смятам, че неизбежно Парламентът, тъй като ние сме пряко избрани, ще сме по-силно насочени към гражданите. Всяка страна-членка ще се съсредоточи върху бизнеса.

Смятам, че ще станем свидетели на това как Европейския парламент отива по-далеч от Комисията . Ние наистина ще се опитаме да поставим нуждите на гражданите и ежедневния им живот в центъра на общественото внимание.

Това е първото Ви посещение в нашата страна, но вече сте имали срещи с български юристи и съдии в Европейския парламент. Как оценявате нивото на правовата общност и национално правораздаване  спрямо европейските стандарти?

Моето впечатление е, че както при всяка нова държава-членка, вие изпитвате много трудности в това да достигнете стандартите, изисквани от ЕС. Но бих казала, че ако погледнем съдебната система в моята страна-членка /Великобритания - б.р./, може да има неща, които не са перфектни по отношение на прилагането на европейското законодателство.

Смятам, че новите страни-членки имат огромна възможност и предимство - вие трябва да направите толкова много и толкова бързо, че това усилие може да ви направи в определен смисъл по-адаптивни, по-гъвкави, отколкото някои от старите държави-членки. Така ви се даде възможност да играете водеща роля в европейското правораздаване.

Интервю по темата с Душана Здравкова четете ТУК .

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.