Предстоящо

  • A+
  • A-
02-03-2010

Председателят на ЕП в България на Трети март

В сряда от 14 часа Портал ЕВРОПА ще предава на живо от Аулата на СУ публичната лекция на Йежи Бузек, който е на първо посещение у нас в качеството му на председател на Европейския парламент.

Бузек е в България в деня на националния ни празник по покана на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Преди посещението председателят на ЕП заяви, цитиран от пресслужбата си: "За мен е голяма чест да посетя страната ви в толкова важен ден за българската нация. Имаме трудно общо минало, но също и светло общо бъдеще. Познавам и разбирам грижите, нуждите и очакванията на тези, които неотдавна се присъединиха към Европейския съюз. Сега носим обща отговорност за бъдещето на нашия континент. За мен е важно да имам постоянна обмяна на мнения с българското държавно ръководство по въпросите, които предизвикват взаимен интерес и загриженост."

Цачева ще посрещне Бузек на официалния вход на Народното събрание в 13.00 часа. Двамата ще разговарят на "четири очи", а след това в 13.15 часа в зала "Запад" Йежи Бузек ще се срещне с Председателския съвет на Народното събрание. В разговора ще участват председателят и заместник-председателите на парламента, ръководствата на парламентарните групи в 41-то Народно събрание, председатели на парламентарни комисии. В края на срещата председателят на Европейския парламент ще се разпише в книгата за официални гости на Народното събрание.

Около 14.00 часа Цецка Цачева и Йежи Бузек ще направят изявление за медиите.


В 14.15 часа Йежи Бузек ще бъде в Аулата на Софийския университет, където ще изнесе публична лекция на тема "Европа и свободата". Благодарение на любезното съдействие на Информационното бюро на Европейския парламент за България, Портал ЕВРОПА ще осъществи видео-предаване от събитието. Читателите ни ще могат да гледат на живо със симултанен превод на български език лекцията на проф. Йежи Бузек. Видеозаписът на лекцията ще бъде публикуван в рубриката „Интерактивно” на Портал ЕВРОПА – в оригинал на английски, както и в превод на български език, както и на сайта на Информационния център "Европа Директно" - София.

В 16.50 часа Йежи Бузек ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов, а в 17.30 - с президента Георги Първанов.

Вечерта на Трети март Йежи Бузек ще бъде официален гост на тържествената заря-проверка по повод националния празник на България.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.