Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
06-04-2010

Пролет в Европа

На 22 март ученици от европейските клубове в средните училища и представители на Националната асоциация на българските европейски клубове (НАБЕК), фондация „Старт", читалище "Симона 2002", фондация "Ромска интеграция" - София и от други училища в София споделиха мнения и наблюдения по темите на толерантността, взаимопомощта и социалното включване в училище в рамките на традиционния празник-дискусия "Пролет в Европа", организиран от Представителството на Европейската комисия в България.

Събитието стартира за осми пореден път, като тази година се провежда в рамките на 2010 - Европеската година за борба с бедността и социалното изключване.

Участниците бяха приветствани от г-жа Зинаида Златанова, ръководител на Представителството и от г-н Красимир Попов, заместник-министър на труда и социалната политика.

"Борбата срещу социалната изолация означава насърчаване на пълноправното участие на всеки човек в обществото и затова трябва да започва от най-ранна възраст," каза г-жа Златанова, а г-н Попов наблегна на навременната организация на дебата и на популярността на кампанията "Пролет в Европа," в която миналата година са взели участие над 250 български училища.

В дискусията участваха над 50 деца, които с ентусиазъм коментираха ценности като "приятелство", "толерантност", "съпричастност", "вяра", "сътрудничество". Събитието беше открито с музикален поздрав от Станислава Димитрова от фондация "Старт" и закрито с колоритни танци от формация "Шукарипе".

Модератори бяха Красимира Василева - президент на НАБЕК и Даниел Делчев и Явор Панев - представители на НАБЕК.

"Пролет в Европа" е ежегодна инициатива на Европейския съюз, която насърчава срещите между ученици, учители, и ключови политически или други обществени фигури. Кампанията е една възможност за младите хора да дискутират днешните предизвикателства и да помогнат да се планира бъдещето на Европа.

Тази година тя се провежда от 22 март до 30 юни. Регистрирайте вашето училище и се възползвайте от множеството възможности, които предоставя инициативата:

http://www.springday2010.net/

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.