Simple / Актуално

  • A+
  • A-
17-05-2010

Обществена консултация в ЕС за стратегиите за прилагане на новите компетенции на ЕС в областта на спорта

На 1 декември 2009 г. Договорът от Лисабон влезе в сила. В резултат на това ролята на ЕС в областта на спорта придоби ново измерение. Член 165 от Договора за функциониране на Европейския съюз дава на ЕС нови компетенции, насочени към развиване на европейско измерение на спорта.

Текстът на Договора призовава ЕС да популяризира свързаните с европейския спорт въпроси, по-специално като вземе под внимание специфичната природа на спорта, неговите структури, основаващи се на доброволна дейност, и социалната му и образователна функция.

Ролята на Европейската комисия е да разработи конкретни политически възможности с оглед на новите компетенции. За тази цел Комисията ще направи предложения за изпълнение на новите разпоредби за спорта през 2010 г.

Във връзка с това Комисията извършва консултация със заинтересовани лица на правителствено и неправителствено равнище.

Службите на Комисията имат намерение да включат и широката общественост в тази консултация. Онлайн консултацията е адресирана към интересуващи се от спорт организации и граждани и цели да проучи техните виждания относно стратегиите за прилагане на новите компетенции на ЕС в областта на спорта. Повече информация за дейностите на ЕС в областта на спорта можете да намерите на следния уебсайт: http://ec.europa.eu/sport

Резултатът от тази консултация и информация за това как Комисията е използвала мненията на участниците също ще бъде публикувана там.

Попълването на въпросника ще ви отнеме около 20 минути.

Консултацията ще бъде отворена до 1 юни 2010 г.

КАЖЕТЕ МНЕНИЕТО СИ!

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.