Парламент / Новини

  • A+
  • A-
12-05-2011

Обявиха победителите в конкурса “Моят малък красив европейски проект”

Проектът “Моята красива Европа из улиците на София. Град. Гето. Естетика” спечели Голямата награда в конкурса “Моят малък красив европейски проект”, организиран от евродепутата Надежда Нейнски и СДС.

“Проектът спечели с това, че е градски, модерен, десен, с отношение към средата и града, в който живеем. Реализацията на този проект ще ни даде истинско европейско самочувствие”, отбеляза Надежда Нейнски при връчването на наградата. “Европа се гради на хора с идеи, хора като вас”, обърна се към победителите и лидерът на СДС Мартин Димитров.

Организаторите изразиха удовлетворението си от качеството на представените проекти и се ангажираха да дадат препоръки и насоки за възможностите за финансиране на проектите от различни български и европейски организации.

Проектът “Моята красива Европа из улиците на София. Град. Гето. Естетика” е дело на Ваня Кръстева, Пламен Петров, Йорданка Колева и Владимир Чангулев – млад екип от архитекти, урбанисти и инженери, чиято идея е да направят проучване на европейското присъствие в столицата - сгради, проектирани от западни архитекти, паметници, градоустройствени принципи, естестически заемки и т.н. - чрез интервюта  в четири едночасови улични акции – в парк, в градски културен център, в район с малцинства и в масов обществен транспорт. Проектът включва още изложба с фото, аудио и видео материали от проучването и конференция на тема “Европейските демократични практики и тяхното място в моята малка, красива България”.

Авторите на другите 15 проекта-финалисти в конкурса “Моят малък красив европейски проект” ще посетят Европейския парламент в Брюксел и ще имат възможност да представят идеите си в една от най-авторитетните европейски институции.

Финалистите получиха и грамоти, връчени им от евродепутата Надежда Нейнски, от председателя на СДС Мартин Димитров, от Н.Пр. г-жа Юдит Ланг, посланик на Унгария, страната, председателстваща ЕС в момента, Н.Пр. Лешек Хенсел, посланик на Полша, страната, поемаща председателството на ЕС от месец юли и Зинаида Златанова, ръководител на представителството на ЕК в България.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.