Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-05-2012

Денят на Европа в София

За да се потопим в духа на Европа и да отпразнуваме този празник всички заедно, ви каним официално да се включите в нашата инициатива „Автобус Европа”, която ще се проведе на 9-ти май 2012 г. между 13:00 и 16:00 часа. Къде?! По най-оживените булеварди на София!

Като пътници в нашия автобус, вие ще можете да се возите безплатно и ще имате възможността да се срещнете с експерти от европейските информационни мрежи, да получите безплатни консултации и информационни материали за ЕС, да участвате във викторина с награди и много други изненади.

Автобус „Европа” ще се движи по предварително определен маршрут, с който може да се запознаете от приложената карта! С цел да бъдем още по-полезни, да ни намерите по-лесно и да се забавляваме заедно, на две от спирките – при х-л „Хилтън” и при спортна зала „Христо Ботев”, през цялото време ще има щанд с безплатни информационни материали за ЕС, а младежкият екип „Европа” ще се опита да отговори на всички ваши въпроси.

  

 

Събитието е организирано съвместно от Европейския информационен център „Европа Директно София”, Европейския потребителски център – България, Европейската комисия в България, Центъра за развитие на човешките ресурси, Българския СОЛВИТ център, EURES- България, Младежки екип Европа и студенти „Европеистика”.

Празнична програма по повод 9 май - Деня на Европа включва още:

Публична дискусия на тема "Пет години България в Европейския съюз. Да предадем идеите на Европа в университета. Изчерпан ли е европейският проект?", която ще бъде открита от комисар Кристалина Георгиева заедно с президента на Република България г-н Росен Плевнелиев в 10 часа в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски".

От 11 часа в криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски" ще се проведе публична дискусия „5 години в ЕС - през красивите умове на България", предшествана от програмна реч на Николай Младенов, министър на външните работи на Република България.

"Одата на Радостта" из Девета симфония от Лудвиг ван Бетовен в изпълнение на 30 училищни и общински оркестъра ще звучи в София пред Народния театър „Иван Вазов" и в още 25 града из страната точно в 12 часа.

От 19:30 часа в зала 1 на НДК е откриването на "Дни на европейското кино", по време на които при свободен вход ще бъдат показани 21 филма от общо 18 държави. Церемонията ще започне с концерт на Елица Тодорова и прожекция на българския филм "Подслон". С екипа, създал филма, носител на голямата награда на 15-ия международен София Филм Фест, ще може да се срещнете и да дискутирате „Как правим кино в Европа" от 15:30 часа в НДК, студио 5 (вход А3). Дните на европейското кино ще продължат до 19 май в кино Люмиер.

Денят на Европа ще бъде отбелязан и с фото изложба „5 години членство на България в ЕС", която може да видите пред Народния театър „Иван Вазов" от 7 до 13 май и фотоизложба „Европейският парламент: Брюксел - Страсбург - България" от 7 до 18 май в Столична библиотека.

Вестник на европейски теми, подготвен от студенти, спечелили конкурс на Информационното бюро на ЕП в България, ще бъде разпространяван безплатно на всички публични събития и във всички български университети, както и от партньори на ЕП и ЕК.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.