Предстоящо

  • A+
  • A-
26-06-2012

Година след стартирането на стратегията за региона на река Дунав, която обединява осем държави членки и шест съседни страни, комисарят по регионалната политика Йоханес Хаан заминава на обиколка в региона, за да се срещне с хората, които отговарят за реализацията й. Обиколката е също и възможност да види от първа ръка постигнатия чрез макрорегионално сътрудничество напредък и да повиши осведомеността на политиците и на обществеността за добавената стойност на стратегията. В хода на обиколката в седем държави - Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния и България - комисарят ще се срещне с политици и заинтересовани лица на високо равнище. Той ще посети и множество разнообразни проекти по стратегията за региона на река Дунав. Обиколката съвпада с ежегодните регионални празници, посветени на река Дунав.

Преди посещението комисар Хаан заяви: „14-те страни от региона на река Дунав вече извличат полза от засиленото сътрудничество между тях в рамките на стратегията. От стартирането на стратегията всяка седмица се набелязват проекти за изпълнение, градят се нови мрежи в сферата на бизнеса, иновациите, сигурността и други области. Искам да видя с очите си как напредват екипите, които са начело на тази новаторска инициатива, и да ги подтикна да ускорят изпълнението на мерките, които допринасят за създаване на работни места и растеж".

Стратегията за регион на река Дунав съчетава политики за регионално развитие, научни изследвания, транспорт и околна среда, както и сигурност, туризъм и растеж, чиято цел е да направят региона по-добро място за живот и работа. Тя е инструмент за реализиране на стратегията „Европа 2020", засилване на икономическия растеж и създаване на работни места в макрорегиона. По-специално, предвидени са конкретни действия, които:

  • ще увеличат корабоплаването по река Дунав, като подобрят плавателната годност и връзките;
  • ще насърчат иновациите с учредяване на Дунавски фонд за иновации и ще поощрят обмена на знания;
  • ще подобрят конкурентоспособността чрез свързване на предприятията и по-целенасочено професионално обучение в образователната система.

Ето някои от проектите, които комисарят ще посети по време на обиколката си: „На изток от Виена", „Бизнес инкубатор BIOS" в североизточна Хърватия и моста Видин-Калафат, където ще наблюдава демонстрация на съвместна спасителна операция по Дунав на границата между Румъния и България.

Ще бъдат проведени пресконференции във Виена, Братислава, Будапеща, Вуковар, Нови Сад, Виминациум, Дробета Турну Северин и Видин. Съответните представителства и делегации на ЕС ще публикуват съобщения за медиите с подробности за програмата във всяка държава.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.