Портал ЕВРОПА представя

  • A+
  • A-
04-12-2012

Представяне на резултатите от изпълнението на проект „Хоризонтален анализ на системата за формулиране и реализация на научната политика на Република България”

На 29 ноември 2012 г., в София, се проведе заключителна конференция по Проект „Хоризонтален анализ на системата за формулиране и реализация на научната политика на Република България", осъществяван от Министерството на образованието, младежта и науката. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Участие в конференцията взеха представители от академичния сектор - БАН и висшите училища, държавни институции, изпълняващи функции, свързани с планирането и осъществяването на политиката за развитие на науката, неправителствени организации и работодателски структурти и екипа по проекта.

По време конференцията бяха представени резултатите от проведените по проекта анализи и констатации, както и възможностите за оптимизиране на системата за разработване и провеждане на политиката за развитие на науката, както и предложения за нейното функционално и структурно оптимизиране.

Участниците потвърдиха необходимостта от определянето на функции за оперативна координация на политиката за развитие на науката в рамките на българската административна система. Важно е да има ясно дефиниране на механизми за взаимодействие в различните етапи от управленския цикъл, както и роли на заинтересованите страни - координация и консултиране.

Едно от основните послания на конференцията е „Умно програмиране за реализиране на конкурентоспособна икономика - 2020" За тази цел определянето на механизми, осигуряващи синергия между финансовите инструменти е от стратегическо значение за целенасочеността и последователността на политиката, както и за постигане на устойчиви резултати.

 

Проект „ХОРИЗОНТАЛЕН АНАЛИЗ НА СИСТЕМАТА ЗА ФОРМУЛИРАНЕ И РЕАЛИЗАЦИЯ НА НАУЧНАТА ПОЛИТИКА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ", финансиран от Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.