Предстоящо

  • A+
  • A-
11-12-2012

Прожекция на "Това не е филм" и дискусия за наградата "Сахаров" 2012 на ЕП

Двама ирански активисти в областта на правата на човека- адвокатката Насрин Сотудех и филмовият режисьор Джафар Панахи, са тазгодишните носители на наградата „Сахаров" за свобода на мисълта на Европейския парламент. Българското отбелязване на наградата ще се състои на 17 декември, понеделник, от 18,00 ч. в Aрт клуб "ДаДа" (ул. "Бенковски" № 10). То ще започне с прожекция на документалния филм "Това не е филм" на Джафар Панахи и ще бъде последвано от дискусия за актуалното състояние на правата на човека и свободата на мисълта.

"Това не е филм" на иранския режисьор Джафар Панахи е бил изнесен тайно на USB, скрито в кейк, за да бъде показан на кинофестивала в Кан през 2011 г. На него филмът спечели специалната награда ЮНЕСКО за най-добър документален филм. Заради критиките към властта в него, Панахи е осъден на 6 години затвор и му е наложена 20-годишна забрана за режисиране на филми и за напускане на страната. "Това не е филм" бе показан за първи път в България на тазгодишното издание на София Филм Фест, а на 17 декември Информационното бюро на ЕП в България организира негова безплатна прожекция. Филмът е субтитриран на български и английски език.

Насрин Сотудех, родена през 1963 г., е иранска адвокатка и защитник на правата на човека. Тя е представлявала арестувани опозиционни активисти след противоречивите президентски избори през 2009 г., малолетни престъпници, осъдени на смърт, както и граждани, задържани заради убежденията си. Насрин Сотудех бе арестувана през септември 2010 г. по обвинения за разпространяване на пропаганда и конспирация срещу държавната сигурност и продължава да бъде държана в изолация. В момента Насрин Сотудех се намира в критично здравословно състояние в затвора „Евин" в Техеран, поради седемседмичната ѝ гладна стачка, която бе прекратена в началото на декември, след като забраната за пътуване на дъщеря ѝ бе отменена.

Награда "Сахаров" 2012

„Връчването на наградата „Сахаров" за свобода на мисълта на Насрин Сотудех и Джафар Панахи е послание за солидарност и признание към един мъж и една жена, които не са се пречупили от страха и унижението и са избрали да поставят съдбата на страната си пред своята собствена", заяви председателят на Парламента Мартин Шулц след обявяването на лауреатите.

Наградата „Сахаров" за 2012 г. ще бъде връчена от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в сряда, 12 декември. Лауреатите посочиха петима техни представители, които да вземат наградата от тяхно име, тъй като те не могат да напускат Иран.

Наградата „Сахаров" за свобода на мисълта

Наградата „Сахаров" за свобода на мисълта, наречена на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, се присъжда от Европейския парламент всяка година от 1988 г. насам, на физически лица или организации, които са направили важен принос към борбата за правата на човека и демокрацията. Наградата е придружена от 50 000 евро.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.