Парламент / Новини

  • A+
  • A-
03-09-2014

Ева Паунова: Гласуването от Европейския парламент на новата ЕК трябва да бъде базирано на качествата на еврокомисарите и представянето им по време на изслушванията в ЕП

Евродепутатът от Групата на ЕНП(ГЕРБ) Ева Паунова взе участие в първия за новия мандат дебат, организиран от европейската радио мрежа Евранет плюс. Основни теми на дискусията бяха равенството между половете в контекста на новия състав на Европейската комисия, както и ситуацията в Украйна. Ева Паунова дебатира заедно с евродепутата Брандо Бенифей, представител на италианските социалисти.

Тя определи като важен знак няколкократният призив на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, правителствата на страните-членки на ЕС да номинират жени за комисарските постове. До този момент страните предложили жени- комисари са Дания, Швеция, Чехия, Италия и България. Румъния промени първоначалният си избор и също предложи жена за кандидат-комисар. Има вероятност това да стори и Полша.

Като отличен пример за намиране на баланс между половете в политиката, българският евродепутат определи правителството на ГЕРБ. По негово време кмет на столицата, близо половината от министрите, както и председател на Народното събрание, са били жени. Увеличаващият се брой на жените в политиката е благоприятна тенденция, която трябва да бъде приветствана и поощрявана. Ева Паунова разкритикува нежеланието на някои социалистически правителства да изпратят жени в Брюксел.

В същото време г-жа Паунова изрази несъгласието си с нейни колеги евродепутати, които още преди изслушванията на новите еврокомисари пред Европейския парламент се заканиха да не подкрепят състава на Комисия, в случай че той е доминиран от мъже. Тя подчерта, че именно тези изслушвания, качествата и досегашният опит на някои от тях като комисари трябва да са определящ фактор при избора им.

В коментар на ситуацията в Украйна и критиките към нерешителността на Съюза Ева Паунова заяви, че времето за реакция е от ключово значение. Въпреки това ЕС не може да рискува да стигне до точка, от която няма връщане назад. Действията, предприети от европейските лидери, трябва да бъдат много добре обмислени. Според нея Украйна има нужда от обединена Европа, която говори с един глас и ясно демонстрира своята подкрепа за украинските граждани.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.