Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
21-08-2020

Европейската комисия реши да регистрира европейска гражданска инициатива „Право на лечение“

Европейската комисия взе решение да регистрира европейска гражданска инициатива (ЕГИ) под надслов „Право на лечение“. Европейската гражданска инициатива цели следното:

  1. Да гарантира, че правата върху интелектуалната собственост, вкл. патентите, не възпрепятстват достъпа до или наличността на бъдеща ваксина или лечение на COVID-19;
  2. Да гарантира, че законодателството на ЕС относно изключителните права върху данните и търговската изключителност не ограничава незабавната ефективност на задължителните лицензи, издавани от държавите членки;
  3. Да въведе правни задължения за бенефициерите от фондовете на ЕС да споделят знания, свързани със здравни технологии, интелектуална собственост и/или данни във връзка с COVID-19, в общ резерв на технологии или патенти;
  4. Да въведе правни задължения за бенефициерите от фондовете на ЕС по отношение на прозрачността на публичното финансиране, производствените разходи, както и клаузите за достъпност и финансова достъпност, в съчетание с неизключителни лицензи.

Комисията счита, че ЕГИ е допустима от правна гледна точка, тъй като отговаря на необходимите условия. Поради това тя реши да я регистрира. На този етап Комисията не е анализирала ЕГИ по същество.

Следващи стъпки

След днешната регистрация на ЕГИ организаторите могат да започнат през следващите 6 месеца едногодишен процес на събиране на подписи за подкрепа. Ако в рамките на 1 година ЕГИ получи един милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко 7 различни държави членки, Комисията ще трябва да реагира в срок от 6 месеца. Комисията може да реши да предприеме или да не предприеме действия във връзка с искането, като и в двата случая трябва да обоснове решението си.

За повече информация

ЕГИ „Право на лечение“

Уебсайт на Европейската гражданска инициатива

Европейски граждански инициативи, за които в момента се събират подписи

Форум на Европейската гражданска инициатива

Кампания #EUTakeTheInitiative

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.