Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
14-10-2020

ЕК ще координира мерките за ограничаване на свободното движение в Европейския съюз, свързани с пандемията от коронавирус

След предложението на Комисията от 4 септември 2020 г. министрите от ЕС постигнаха споразумение за повече яснота и предсказуемост относно мерките за ограничаване на свободното движение поради пандемията от коронавирус.

Цялата информация относно пътуването в рамките на ЕС ще бъде достъпна на платформата Re-open EU, където ще има и препратка към общата карта, която ще се публикува редовно от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Държавите членки следва да предоставят възможно най-рано преди влизането в сила на новите мерки ясна, изчерпателна и навременна информация за всички ограничения на свободното движение, включително за всички съпътстващи изисквания (например за отрицателни тестове за COVID-19 или формуляри за откриване на пътници), както и за мерките, прилагани по отношение на пътуващите от райони с по-висок риск. Като цяло тази информация следва да бъде публикувана 24 часа преди влизането в сила на мерките, като се има предвид, че е необходима известна гъвкавост при епидемиологични извънредни ситуации. Тази информация ще бъде достъпна и на интернет платформата Re-open EU.

За повече информация

Контекст

Правото на европейските граждани да се движат и да пребивават свободно в Европейския съюз и премахването на граничните проверки са сред най-високо ценените постижения на Съюза и представляват важна движеща сила за нашата икономика. Евентуални ограничения на основното право на свободно движение в рамките на ЕС следва да се използват само когато това е абсолютно необходимо за справяне с рискове за общественото здраве, и да бъдат координирани, пропорционални и недискриминационни. С цел да ограничат разпространението на пандемията от коронавирус, държавите членки приемат различни мерки, някои от които оказват въздействие върху свободното движение.

За да се предотврати разпространението на вируса, да се опази здравето на гражданите и да се съхрани свободното движение в рамките на Съюза при безопасни условия, е необходим добре координиран, предвидим и прозрачен подход за въвеждане на ограничения на свободата на движение. Това е важно за милионите граждани, които разчитат ежедневно на безпрепятствено прекосяване на границите, и е от решаващо значение за нашите усилия за икономическо възстановяване.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.