Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
16-10-2020

ЕП обявява награда за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ по повод годишнината от смъртта ѝ

За да отбележи третата годишнина от убийството на малтийската разследваща журналистка, наградата ще бъде присъдена за журналистическа дейност, отразяваща принципите и ценностите на ЕС.

Признание за изключителна журналистика в ЕС

Целта на наградата е да бъдат отличени изключителни постижения в журналистиката, които отразяват принципите и ценностите на Европейския съюз, залегнали в Европейската харта за правата на човека. Европейският парламент счита, че защитата на свободата на печата по света, и по-специално на разследващите журналисти, докато изпълняват задълженията си, е от жизненоважно значение за демократичните общества.

Въпреки че наградата е инициирана и подкрепена от Европейския парламент, нейното управление ще бъде поверено на независима медийна организация със седалище в ЕС, с цел да бъде защитена независимостта на наградата и работата на медиите.

Следващи стъпки

Предстои Европейският парламент да избере независима организация, която да установи подробните критерии за присъждане на наградата и да вземе решение кой ще участва в журито. Поканата за участие в обществена поръчка за избор на такава организация ще бъде обявена преди края на 2020 г.

Поканата за кандидатури за лауреати на наградата ще бъде обявена около 3 май 2021 г., по случай Световния ден на свободата на печата. Церемония по награждаването ще се състои всяка година около годишнината от смъртта на Дафне Каруана Галиция.

Контекст

Дафне Каруана Галиция беше малтийска разследваща журналистка и блогърка, водеща борба с корупцията, която загина при бомбен атентат в автомобила ѝ на 16 октомври 2017 г. Дейността ѝ бе фокусирана върху разследващата журналистика, отразяване на корупцията в правителството, обвиненията в пране на пари и организираната престъпност.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.