Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
16-12-2020

Демократичната опозиция в Беларус получава наградата „Сахаров“ за 2020 г.

Наградата „Сахаров“ за 2020 г. за свобода на мисълта беше приета от Координационния съвет - инициатива на смели жени и лица от политиката и гражданското общество.

По време на церемонията в Брюксел председателят Сасоли се обърна към опозиционните лидери: „Целият свят е наясно с това, което се случва в Беларус. Виждаме вашия кураж. Виждаме куража на жените. Виждаме вашите страдания. Виждаме неизразимите злоупотреби. Виждаме насилието. Вашият стремеж и решимост да живеете в демократична страна ни вдъхновява“.

„Бих искал да изразя специална почит на нашите лауреати за силата, която показахте“, добави той.

Светлана Тихановска, която бе основен опозиционен кандидат на президентските избори през август, прие наградата с думите: „Хората в Беларус демонстрират всяка седмица от изборите на 9 август. Те демонстрират за бъдещето си и бъдещето на онези, които не могат да присъстват. Те демонстрират за свободата и достойнството на хората в Беларус, на европейците, на вас и нас. Без свободна Беларус и Европа няма да бъде напълно свободна (...) Имам само едно желание тази година. Бих желала всеки човек в Беларус, който е в затвора или е принуден да живее в изгнание, да се завърне у дома“.

Лауреатът на наградата за 2020 г.

На 22 октомври политическите лидери в Парламента обявиха демократичната опозиция в Беларус, представлявана от Координационния съвет, за носител на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2020 г.

Координационният съвет е инициатива на жени като Светлана Тихановска, Нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич, музикантът Мария Колесникова, политическите активисти Олга Ковалкова и Вероника Цепкало, както и на лица от политиката и гражданското общество - видеоблогърът и политически затворник Сергей Тихановски, основателят на беларуската организация за права на човека „Viasna“ Алес Беляцки, представителят на комитета за стачни действия MTW Сергей Дилевски, основателят на канала Telegram NEXTA Степан Путило и политическият затворник и кандидат за президент през 2010 г. Микола Статкевич.

Парламентът осъди в резолюция от септември 2020 г. репресиите на властите в Беларус спрямо мирните протести за справедливост.

В съответствие с друга резолюция от 26 ноември 2020 г. евродепутатите подготвят мисия за установяване на фактите относно Беларус на 18-21 декември, за да решат как да окажат допълнителна подкрепа на опозицията в страната.

Другите финалисти за наградата

Освен опозицията в Беларус, финалисти за наградата „Сахаров“ тази година бяха монсиньор Наджиб Михаел, архиепископ на Мосул, Ирак, и Берта Касерес и други екологични активисти от Гуапинол, Хондурас.

Научете повече за финалистите.

Наградата „Сахаров“

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се връчва всяка година от Европейския парламент. Тя е основана през 1988 г. и отличава личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

Миналата година тя бе присъдена на Илхам Тохти - икономист, борещ се за правата на уйгурското малцинство в Китай.

Наградата се състои от диплома и парична премия от 50 000 евро.

Научете как се избира лауреатът от нашата инфографика.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.