Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
01-03-2021

Нови етикети за енергийната ефективност на някои домакински уреди в ЕС

От 1 март 2021 г. във всички магазини и интернет сайтове за търговия на дребно ще бъде приложима изцяло нова версия на широко признатия енергиен етикет на ЕС. Целта е да се подпомогнат потребителите да намалят сметките си за енергия и въглеродния отпечатък.
Новите етикети първоначално ще се прилагат за четири категории продукти — хладилници и фризери, съдомиялни машини, перални машини и телевизори (и други външни монитори). На 1 септември те ще бъдат последвани от нови етикети за електрическите крушки и лампите с фиксирани светлинни източници, а през следващите години ще последват и други продукти.
Като се има предвид, че все повече продукти по сега действащата скала получават класове A+, A++ или A+++, най-важната промяна е връщане към по-опростена скала A—G. Тази скала е по-строга и е проектирана така, че много малко продукти могат да постигнат първоначално клас „А“, оставяйки място за включване в бъдеще на по-ефективни продукти. Сега, продуктите с най-висока енергийна ефективност, които понастоящем се предлагат на пазара, ще бъдат етикетирани най-често като „B“, „C“ или „D“. В етикетите ще бъдат включени редица нови елементи, включително QR код за връзка с база данни на ЕС, което ще позволи на потребителите да намерят повече информация за продукта. От 1 март ще влязат в сила и редица правила за екопроектиране, по-специално относно възможностите за ремонт и необходимостта производителите да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара.

Използването на ефективни уреди е един от най-лесните начини да спестите електричество. Много от нещата у дома като лампи, телевизори, фурни и прахосмукачки идват с етикет, който помага на потребителите да оценят тяхната енергийна ефективност.

Енергийната ефективност означава получаването на еднакво качество при използването по-малка енергия. За да насърчи спестяването на енергия, Европейският съюз въведе през 1994 година скáла, която класифицира уредите от А (най-ефективни) до G (най-неефективни). Постепенно производителите подобриха своите продукти и скáлата бе разширена до А+++. Това обаче означава, че повечето перални машини например са в клас А или по-висок, което затруднява потребителите при сравняването.
Мерките на ЕС за по-чиста енергия засягат също така въпросите за енергийната ефективност на сградите и възобновяемите енергийни източници.

Етикетите на осветителните уреди ще се променят от 1 септември 2021 г.

За повече информация

Въпроси и отговори

Уебсайт за енергийните етикети и екопроектирането

Сборен регламент за енергийното етикетиране

Сборен регламент за екопроектирането

Видео и снимки за енергийния етикет на ЕС

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.