Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
24-03-2021

Имате въпроси, свързани с Плана за възстановяването на Европа?

Нашите експерти са тук, за да отговорят!
Очакваме Вашите въпроси на e-mail: direct@europe.bg 

Комисията представи своето предложение за следващия дългосрочен бюджет на ЕС на 2 май 2018 г. Рамковото предложение беше незабавно последвано от законодателни предложения за 37-те секторни програми (напр. сближаване, селско стопанство, „Еразъм“, „Хоризонт Европа“ и др.). Между 2018 г. и началото на 2020 г. Комисията работи съвместно с ротационните председателства на Съвета и в тясно сътрудничество с Европейския парламент, за да се постигне напредък в преговорите.

На 27 май 2020 г. в отговор на безпрецедентната криза, причинена от коронавируса, Европейската комисия предложи временния инструмент за възстановяване NextGenerationEU в размер на 750 милиарда евро, както и целеви увеличения на дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г.

На 21 юли 2020 г. държавните и правителствените ръководители от ЕС постигнаха политическо споразумение по пакета.

На 10 ноември 2020 г. Европейският парламент и Съветът постигнаха съгласие по пакета.

На 10 декември 2020 г. в рамките на Европейския съвет държавите от ЕС се споразумяха да финализират приемането на Регламента за МФР и на Решението за собствените ресурси на равнището на Съвета.

На 17 декември 2020 г., Съветът реши да приеме следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г. Това беше последната стъпка от процеса на приемане, след като на 16 декември Европейският парламент одобри със значително мнозинство Регламента за многогодишната финансова рамка.

На 18 декември 2020 г. Европейският парламент и Съветът постигнаха споразумение по Механизма за възстановяване и устойчивост, който е основният инструмент на NextGenerationEU.

Процесът на преговори

RecoveryPlanEU

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.