Най-новото в europe.bg

  • A+
  • A-

НОВОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Публично представяне на приоритутите на Португалското председателство на ЕС организира в София влиятелната неправителствена организация Европейски институт.

Събитието е на 2 юли - понеделник от 11 часа в Зала "Средец" на хотел "Шератон".

Традиционен организатор е Европейският институт. Специална лекция, очертаваща плановете на Лисабон, ще изнесе посланикът на Португалия у нас Мариу Жезуш душ Сантуш. Ще бъде осигурен симултанен превод на английски и български, допълват организаторите.

На същия ден, 2 юли, е насрочено съвместно заседание на португалското правителство и Европейската комисия. Ще има и специална среща на министър-председателя и председателя на ЕК. Ден по-рано - на 1 юли - в Португалия ще се състои тържествен концерт, маркиращ началото на новото председателство на ЕС.

В Брюксел представянето на португалските приоритети на институционално ниво е насрочено за 28 юни. Ще говори заместник-държавният секретар по европейските въпроси Мануел Лобо Антуньес.

Портал ЕВРОПА припомня, че от 1 януари до 1 юли председателството на Европейския съюз се осъществява от Германия. за пръв път сегашният ротационен председател на ЕС работи съвместно с Португалия и Словения, двете следващи председателства, като екип. Това осигурява през 18-е месеца на "Тройката" по-висока степен на приемственост, която е от важно значение за справянето с предизвикателствата пред съюза.

Вижте ТУК 18-месечната програма на германското, португалското и словенското председателства на ЕС .

 
Логото на Португалското председателство е "синьо цвете" - то символизира днешна Португалия: модерност, хармония, океаните, прозрачност и отвореност към бъдещето. Вечнелистчетата са подредени свободно, но концентрично - което символизира личния принос на всяка страна-членка към общото усилие за изграждането на Европа. Възможността символът да приеме цветовете на различните национални знамена на страните-членки придава конструктивен имидж на отвореност и сътрудничество с всяка държава от ЕС.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.