Europe.bg
  Hauptseite - Ereignisse
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Ereignisse

  • A+
  • A-
21-11-2008

Фондация „Радио Нова Европа” проведе втора координационна среща на граждански организации за създаване на мрежа за сътрудничество

Фондация „Радио Нова Европа” проведе на 21 ноември в гр. Благоевград втора координационна среща на неправителствени организации от града и региона, чиято цел е създаване на Мрежа за сътрудничество за повишаване на капацитета им за формиране на политики на ЕС в сътрудничество с държавната администрация.

Срещата беше продължение на проведените серия обучения на структури на гражданското общество по темата участие на неправителствения сектор във формиране на политики на ЕС.


Участниците в координационната среща – представители на НПО от Благоевград и региона, сред които Сдружение “Ресурсен център-Нова алтернатива”, Клуб "Отворено Общество" – Благоевград, Синдикат „Подкрепа” – Благоевград, Български център за нестопанско право, Фондация "За подпомагане жертви на престъпления и борба с корупцията", Фондация "Център Надя", КТ „Подкрепа”, Търговско-промишлената палата – Благоевград, AIESEC се обединиха около виждането, че мрежата би повишила техния капацитет чрез получаване на нови знания, усвояване на нови практики и ноу-хау, придобиване на нови контакти. По този начин участието на неправителсвени организации в консултативния процес при формулиране на законови норми и политики би станало по-ефективно.

Участниците в координационната среща обсъдиха предизвикателствата пред структурите на гражданското общество в България.

На базата на сравнение с работата на неправителсвения сектор в други европейски държави, се стигна до заключението, че секторът в България все още се нуждае от развитие в следните области: осигуряване на повече финансови ресурси, което би гарантирало прекратяване на негативната практика много от НПО да работят «от проект до проект» и често да прекъсват реалната си работа поради липса на финансиране; по-ефективно сътрудничество с местната администрация; по-добре обучен персонал на НПО; по-голям практически опит с проекти; по-интензивен обмен на информация и положителни практики.

В заключение участниците изразиха позицията, че обединявайки се в мрежа за сътрудничество, се увеличава ефективността на всеки един поотделно – на ниво институции на ЕС това е единственият работещ механизъм за включване в процеса на вземане на решения и формиране на политики на ЕС.


Повече информация можете да намерите на www.novaevropa.net.
 
 

Инициативата е в рамките на проект „Изграждане и повишаване на капацитета на СГО за участие в процеса на формиране и прилагане на политиките на ЕС при сътрудничество с администрацията”,
 

дог. № 07-23-190/04.02.2008 по Оперативната програма „Административен капацитет” (www.opac.government.bg)
 

и се финансира от Европейския съюз (ЕС) чрез Европейския социален фонд.


 
Заедно
Radio Sendungen
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Interaktiv
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia