Europe.bg
  Hauptseite - Europäisches Parlament 2007 - Nachrichten vom EP
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Europäisches Parlament 2007 / Nachrichten vom EP

  • A+
  • A-
15-10-2007

ПРИЛИКИ И РАЗЛИЧИЯ МЕЖДУ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И КОНГРЕСА НА САЩ

От 3 до 8 октомври 2007 г. във Вашингтон и Невада се проведе 63-тата интерпарламентарна среща между представители на Европейския парламент и американския Конгрес. В нея участваха 23-ма членове на Парламента, които обсъдиха с американските си колеги широк спектър от въпроси от взаимен интерес. Ние пък си зададохме въпроса: кое е общото и различното между Парламента и Конгреса?

Делегации на Парламента и Конгреса се срещат два пъти годишно. Интерпарламентарните отношения водят началото си от 1972 г., когато делегация на Конгреса посещава за пръв път Европейския парламент. Това са най-продължителните и интензивни отношения в историята на Европарламента, както преди, така и след първите преки европейски избори през 1979 година.
 
На последната интерпарламентарна среща бяха обсъдени редица въпроси от общ интерес: финансови услуги, земеделие, Афганистан, Ирак, Иран, Китай, Близкия Изток, бедността в Африка, сигурността, търговията, климатичните изменения и други.
 
Основни различия между евродепутатите и конгресмените
 
Според председателя на делегацията на Европейския парламент за връзки със САЩ, Jonathan Evans (ЕНП-ЕД, Великобритания), членовете на Европейския парламент имат по-специфични познания в дадени области благодарение на работата им в съответните парламентарни комисии. Г-н Evans смята, че членовете на Конгреса имат по-общи познания и разчитат главно на своите сътрудници да им предоставят съответните експерти познания.
 
Г-н James Nicholson (ЕНП-ЕД, Великобритания) смята, че основната разлика е в това, че конгресмените в Камарата на представителите се избират на всеки две години, а мандатът на евродепутатите е петгодишен. Това води до факта, че "конгресмените са постоянно в електорална готовност, местната политика е много важна за тях и имат по-голяма законодателна роля".
 
Г-жа Ana Maria Gomes (ПЕС, Италия) подчертава, че най-голямото различие е в това, че представителите на Конгреса взаимодействат с една федерална администрация, докато членовете на Парламента имат насреща си няколко европейски институции, а така също и правителствата на 27-те страни-членки.
 
"Конгресмените представят по много открит и горд начин своите щати и своите бизнес интереси.  В Европейския парламент националностите и националните интереси са с тенденция да остават на заден план", казва Г-жа Anneli Jäätteenmäki (АЛДЕ, Финландия).

Различия:

  • Европейският парламент е еднокамарен, броят на депутатите в него е 785. В Конгреса има две камари: Сенат, в който има 100 членове, и Камара на представителите, съставена от 435 членове.
  • Броят на постоянните комисии и подкомисии в Европарламента е 23, а в Конгреса те са около 200.
  • В Парламента има 8 политически групи, докато в Конгреса са представени две големи партии.
    Работните езици в Парламента са 23, а в Конгреса само един.
  • Един евродепутат има приблизително 5-има сътрудници, един член на Конгреса може да има на разположение 18 сътрудници на пълно работно време и 4-ма асистенти, работещи на половин работен ден.
  • Броят на жените-евродепутати е 30,3%. В Конгреса те са 16 на сто.
  • Конгресът може да инициира законодателство, а Парламентът законодателства (почти) изключително на базата на направените от Европейската комисия законодателни предложения.

А кои са приликите между тях?
 
Приликите са в това, че и Европейският парламент, и Конгресът са законодателни органи, в които законодателният процес протича в следния ред:

  • изработване на проектодоклад;
  • разглеждане в комисии (евентуални изслушвания),
  • пленарен вот. 

"Нашите две политически институции от време на време наистина имат различия. Но тези различия остават на заден план, когато анализираме колко много общи интереси имат Европейският съюз и САЩ", подчертава Brian Crowley (СЕН, Ирландия). Според него става дума за споделяне на "много силни връзки на приятелство, общи интереси и ценности".



 
Заедно
Aktuelles
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
2009: Wahlen
 
 
 
    mehr 
Radio Sendungen
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Nachrichten
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Europäisches Parlament
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia