Europe.bg
  Hauptseite - Europäisches Parlament 2007 - Nachrichten vom EP
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Europäisches Parlament 2007 / Nachrichten vom EP

  • A+
  • A-
06-12-2007

ХАНЕС СВОБОДА: ТРАКИЙСКИЯТ ВЪПРОС ЩЕ БЪДЕ ВКЛЮЧЕН В СЛЕДВАЩИЯ ДОКЛАД ЗА НАПРЕДЪКА НА ТУРЦИЯ

Въпросът за компенсациите, които турската държава дължи на българските бежанци и   изселници от Тракия ще бъде включен на всяка цена в следващия мониторингов доклад за напредъка на Турция по пътя й към ЕС като условие, което властите в Анкара ще трябва да изпълнят.

Това заяви заместник-председателят на Групата на Партията на Европейските социалисти (ПЕС) в ЕП Ханес Свобода, по време на разговорите си днес с члена на ЕП от Групата на ПЕС Маруся Любчева и Константин Карамитрев , председател на Съюза на Тракийските дружества  в България (СТДБ). Г-н Карамитрев  е на посещение в Европейския парламент  по покана на г-жа Любчева.

В рамките на срещата зам. председателят на Групата на ПЕС беше запознат от председателя на СТДБ с  основните параметри на проблема, неговото историческо развитие, с фактите, които са довели до неговото "създаване", както и с категоричната позиция на Съюза за необходимостта този проблем да бъде решен.  

"До момента, когато нашите колеги Маруся Любчева и Евгени Кирилов не внесоха своите предложения и изказвания, ние нямахме базата, за да търсим решение на този проблем. Сега вече сме запознати с него и ще работим за намирането на благоприятно решение" - заяви  Ханес Свобода. Той заяви още:

"Ноемврийският доклад за напредъка на Турция беше ограничен, заради положителния политически сигнал, който искахме да изпратим на властите в Анкара. Но задължително в пролетния доклад ще включим тракийския въпрос като условие, което Турция ще трябва да изпълни с оглед присъединяването си към ЕС. Доброто в тази ситуация е, че има договор между България и Турция и той трябва да се изпълнява. Дали ще има компромиси между двете страни и какви ще са те, ще решат страните по договора. Но ние вече имаме базата и аз обещавам този въпрос да бъде част от  мониторинговия доклад за Турция, който ще влезе в ЕП през пролетта на следващата година."

Съгласно официален документ, изготвен от Министерство на външните работи на Република България от 1983 г. турската държава дължи на българските изселници 10 млрд. долара компенсации за земите им. Според Ангорския договор от 1925 г. Турция признава имуществените права на българските изселници, но оттогава турските власти не са предприели никакви постъпки за тяхното обезщетяване.

По време на разговора, Костадин Карамитрев запозна  г-н Свобода с проекта на СТДБ "Еврорегион Тракия" и му предостави материали, в които проектът  е детайлно разписан.



 
Заедно
Aktuelles
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
2009: Wahlen
 
 
 
    mehr 
Radio Sendungen
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Nachrichten
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Europäisches Parlament
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia