Europe.bg
  Hauptseite - Europäisches Parlament 2007 - Nachrichten vom EP
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Europäisches Parlament 2007 / Nachrichten vom EP

  • A+
  • A-
17-04-2008

ПРИ ОГРОМЕН ИНТЕРЕС ПРЕМИНА ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА "КИРИЛИЦАТА" В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

При огромен интерес премина откриването на изложбата "Кирилицата" в Европейския парламент, представена по инициатива на евродепутата Атанас Папаризов и Делегацията на българските социалисти в ЕП, съобщават от групата на ПЕС.

Откриването на експозицията беше предшествано от лекция и дискусия водена от проф. Аксиния Джурова - специален гост на събитието - посветени на темата „Мултилингвизъм и междуркултурен диалог - Посланието на Кирилицата към Европа". Професор Джурова изложи пред присъстващите кратка ретроспекция на процесите на зараждане на писменостите в Европа и огромния принос на кирилицата за обогатяването на европейското културно наследство.

Встъпителни думи към присъстващите на откриването на експозицията отправи ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП г-н Атанас Папаризов, който благодари на всички допринесли за реализирането на експозицията и представянето й в ЕП.

Специален гост на изложбата беше лидерът на Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в ЕП г-н Мартин Шулц, който отправи приветствие към гостите на събитието и авторите на платната.

"Изключително важен е приносът на кирилицата, както към културното многообразие и междукултурния диалог в Европа, така и към европейското езиково наследство", подчерта г-н Мартин Шулц.

Лидерът на европейските социалисти обърна изключително внимание на различните художествени стилове, застъпени в 30-те платна и поздрави организаторите на изложбата за тяхната инициатива, и авторите на картините, които присъстваха на откриването като посетителска група в ЕП от България, поканена от г-н Атанас Папаризов.

"Всички които се интересуват от българска история знаят, че София е град с известни исторически забележителности, но Пловдив е културната столица на България", подчерта още г-н Мартин Шулц.

От своя страна, областният управител на Област Пловдив г-н Тодор Петков, с чието съдействие се организира изложбата, разказа пред присъстващите как се е зародила идеята за експозицията и какво е основното й идейно послание.

"Всички 30 картини представляват една творба - Кирилицата. Нито една от тях не може да бъде продадена или по друг начин отделена от останалите, така както нито една буква от нашата азбука не може да бъде извадена", разказа г-н Тодор Петков. Той отправи специални благодарности на г-н Атанас Папаризов и г-жа Людмила Димитрова, директор на Културния институт към МВнР, с чието съдействие се реализира изложбата, "благодарение на които експозицията започва своята европейска обиколка из Европа именно тук - в Европейския парламент".

На откриването присъстваха още български и европейски депутати, дипломати, представители на Българското посолство в Белгия, на Постоянното представителство на България към ЕС, български културни дейци, които живеят и творят в Белгия, представители на белгийските делови среди, белгийската администрация и журналисти.

Проектът „Кирилицата" е реализиран като част от Националната програма за отбелязване на присъединяването на България към Европейския съюз. Тя е създадена по идея на Областна управа - Пловдив и представлява 30 платна с размер 90/90 см. Разпределението на буквите е извършено чрез жребий между художниците.

Тридесетте платна на пловдивски художници ще бъдат изложени до 18 април на 3-я етаж в сградата ASP на парламента.



 
Заедно
Aktuelles
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
2009: Wahlen
 
 
 
    mehr 
Radio Sendungen
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Nachrichten
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Europäisches Parlament
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia