Europe.bg
  Hauptseite - Europäisches Parlament - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Europäisches Parlament / Analysen

  • A+
  • A-
23-06-2008

Етиен дьо Понсен: Не ни се иска ирландският референдум да потъмни френското председателство

Френският посланик в България Етиен дьо Понсен представи приоритетите на предстоящата председателство на страната си на ЕС на публична дискусия, организирана от Европейския институт, съвместно с кабинета на Министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Традиционното събитие се осъществява в рамките на инициативата „Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!". То бе предавано пряко по интернет на Портал Европа.

 

Министър Грънчарова участва в дискусията, заедно с посланика на Чехия у нас Мартин Клепетко, представител на Ирландското посолство, съветника по информация и комуникация в Представителството на ЕК в България Ингрид Шикова и директора на Европейския институт Юлиана Николова. Събитието уважиха заместник-министърът на държавната администрация Мария Дивизиева, заместник-министърът на културата Явор Милушув, заместник-министрите на икономиката Нина Радева, Любка Качакова - заместник-министър на околната среда и водите. Народните представители Анастасия Мозер, лидер на БЗНС-НС, Николай Камов, лидер на ПД Социалдемократи, представители на браншовите организации и НПО също бяха сред публиката на първото събитие от представянето на френското председателство у нас.

VIDEO

AUDIO 

Франция ще поеме председателството на Европейския съюз от 1 юли 2008 г., по-малко от месец след като Ирландия отхвърли Лисабонския договор. Н. Пр.посланик Етиен дьо Понсен каза, че въпреки че това е 12-то председателство на Париж на ЕС от създаването на Общността, то става все по-трудно. "Да си председател на ЕС означава да работим в служба на общия интерес и да се опитваме да допринасяме за успеха на ЕС на глобалната сцена," каза дипломантът. Той подчерта, че председателството на страната му до края на годината е "последното полезно председателство" преди края на мандата на ЕК и Европейския парламент. "Има много кризи и тежки проблем за решаване. Ситуацията се усложнява от ирландския референдум, не ни се иска той да потъмни френското председателство", обясни Понсен.

Основните приоритети на Франция начело на ЕС са енергетика и борбата с климатичните промени, общата политика на ЕС за миграцията, отбраната и развитието на новата политика за земеделието. Париж има амбициозната цел до края на годината държавите-членки да се споразумеят по четирите законопроекта за енергетиката и климата и те да бъдат приети в началото на 2009 г. Това включва квотите от вредни емисии, развитието на ядрената енергетика и ВЕИ, парниковите изпарения. Въпреки забележките на представителите на бизнеса в залата, че проектозаконите в ресора не са напълно готови и съгласувани, посланик Понсен изрази надежда да се спазят поставените от председателството срокове.

Париж се стреми и към подписването на европейски Пакт за имиграцията. Етиен дьо Понсен заяви, че вътрешният министър Миков ще посети Франция за консултации с колегите си по предложенията за общи мерки срещу незаконното пребиваване в страните-членки и за ефективно управление на законния престой на граждани от трети страни.

Дипломатът подчерта силно значението на създаването на обща европейска доктрина за отбрана. Понсен напомни, че Стратегията за отбрана и сигурност, която е актуализирана последно през 2000 г. за 15 страни-членове на ЕС, трябва да се актуализира. Париж ще работи и по отношенията ЕС-НАТО, ЕС-Русия.

Франция поставя акцент и върху развитието на политикита за селското стопанство, което се превръща в "главна грижа", заради скока на цените на храните и необходимостта от реформа на Общата селскостопанска политика.

Посланик Понсен представи и други въпроси, по които председателството ще работи - икономическия растеж, развитие на мобилността на работната сила и младежта в ЕС, Барселонския процес.


Не на последно място той коментира и предстоящия доклад на ЕК за България. Посланик Етиен дьо Понсен посочи, че основен въпрос по отношение на България при предстоящото председателство на ЕС е следващият доклад на ЕК на 23 юли. "За момента не знам нищо за доклада, не мога да говоря по същество", каза дипломатът. Той добави, че когато докладът е факт, той ще бъде дискутиран на срещата на върха на ЕС през октомври и ще бъдат предложени конкретни мерки. Понсен отказа да коментира конкретно какви мерки Франция би препоръчала, но каза, че ще работи в дух на " внимателно изслушване " на всички страни.

Френският посланик заяви, че едва ли ще има подновяване на преговорите за дейността на европейските институции, тъй като вече 15 години тече този процес и е приключил с оформянето на Лисабонския договор. Той потвърди позицията, че ирландците сами трябва да решат и да дадат свои предложения за решение на проблема.

голям размер
"Един въпрос получи 200 отговора", каза Еди Браниган, пресааташе на посолството на Ирландия у нас, на въпрос по време на дискусията. Той призова да се даде време на страната му и гражданите й да разберат смисъла на вота. "Разчитаме на европейската солидарност, надяваме се, че ще се намери решение", каза той.

Министърът на европейските въпроси Гергана Грънчарова заяви, че очаква интересно френско председателство, както и че по приоритетите, представени от Понсен, България и Франция имали редица съвпадения. Грънчарова бе категорична, че ратификацията на Лисабонския договор трябва да продължи, тъй като чрез него се дават гаранции за разширяването на ЕС. "За България е важно европейското разширяване да не загуби хоризонт", подчерта тя.

В интервю на Портал Европа чешкият посланик Мартин Клепетко коментира, че Прага няма резервен план, ако Лисабонският договор не влезе в сила. Чехия планира да върне разширянатето във фокуса на европейските приоритети. Пълният текст на интервюто може да прочетете тук.

 

 



 
Заедно
Aktuelles
 
 
 
    mehr 
Radio Sendungen
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Interaktiv
 
 
 
    mehr 
Ereignisse
 
 
 
    mehr 
Europäisches Parlament
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia