Europe.bg
  Hauptseite - Europäisches Parlament - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Europäisches Parlament / Analysen

  • A+
  • A-
12-02-2009

Онлайн дискусия с евродепутат Петер Лизе (ЕНП-ЕД – ХДС, Германия) на тема „Енергетика и околна среда“ - основни акценти

Днес (12.02.) се проведе онлайн разговор с немския евродепутат Петер Лизе /ЕНП-ЕД/. Разговорът беше организиран по повод коментар на читателка на Портал ЕВРОПА, който провокира и дискусията.

Онлайн дискусията е част от поредица онлайн разговори на актуални теми, която се осъществява в рамките на инициативата „Сега - взаимодействайте с Европейския парламент!" , която се съфинансира от Европейския парламент.

Основен акцент в разговора беше забраната от ЕК на електрическите крушки, но бяха засегнати и други теми в областта на енергетиката и околната среда. Дискусията предизвика голям интерес сред немските граждани.

Предлагаме ви накратко отговорите на евродепутат Лизе, а целият текст на обсъждането на немски език четете в рубриката "Интерактивно" ТУК.  Подробно резюме на чата четете  и в рубриката "Анализи" на немски език ТУК.

На въпрос на участника в чата Fmassen защо Брюксел трябва да въвежда генерална забрана за нормалните електрически крушки, не може ли решението за избор какво осветление да ползват да се остави на гражданите, Петер Лизе отговори, че по молба на държавните глави и правителствените лидери и на Европейския парламент една експертна комисия, съставена от представители от 27-те страни-членки е разработила нови стандарти за осветление. С това класическата електрическа крушка стъпка по стъпка ще изчезне от пазара.

Но по никакъв начин нямало принуда за спестяващата енергия крушка, а ще продължава да има голям избор за потребителите. Особено енергийно ефективните халогенни лампи били добра алтернатива. С тях можело да се спести толкова енергия, колкото Финландия като цяло изразходва. Това е само част от една обхватна стратегия за енергийна ефективност.

Помолихме нашите участници в чата за предложения за решение на проблема около живака, който особено много засяга хората страдащи от тежка химичска непоносимост. Lady предложи незабавно отменяне на наредбата на ЕК за забрана на електрическите крушки, да се форсира разясняване в рамките на цяла Европа и по-добра техника. А до тогава електрическите крушки да продължат да се ползват повсеместно. Предложението, което дойде от Fmassen гласи: "Моля, оставете гражданите сами да решат". pippi предложи продукти, които са по-пестеливи, но нямат здравословен риск за хората и околната среда. Освен това тя предложи и намаляване на енергийното потребление без излишно осветление, т.е. ограничаване на потреблението. Това винаги е била по-добрата алтернатива.

На последвал въпрос от Fmassen дали европейският гражданин е непълнолетно лице, на което всички действия се нареждат от  висшестояща организация, Лизе отговори така: „Разбира се, че европейският гражданин е пълнолетно лице. Но въпреки това въпросът с енергийната ефективност не е личен. Гражданите очакват с право едно благонадеждно енергийно осигуряване. Когато например руският газ е спрян, се търси, разбира се, политиката. За да се постигне независимост от руския газ, ЕС обмисля тръбопроводът Набуко през Турция. Турският премиер Ердоган обвърза съгласието си за този тръбопровод с приемането на страната си в ЕС. Т.е. тръбопроводът стана силно политически въпрос, а ще покрива едва 3% от енергийната нужда на Европейския съюз.

Енергийната ефективност може да доведе до спестяване на повече от 20%. От негативните последици на разхищаването на енергия като политически проблеми и промени в климата страдат всички. Затова се нуждаем и от политически рамкови условия за спестяването на енергия".

Лизе обясни още, че много от противниците на забраната на електрическите крушки в Европейския парламент са също и като цяло срещу опазванета на климата и енергийната ефективност. Той също така цитира доклад на Пентагона, според който в дългосрочна перспектива промените в климата ще са много по-голяма опасност за Америка от международния тероризъм. Затова е на мнение, че трябва да се действа.

Като обобщение Петер Лизе каза относно конкретните мерки в Европейския парламент, че в комисията по околната среда в ЕП са анализирани всички теми, свързани с опазването на околната среда, и стъпка по стъпка се въвежда оптималното решение.



 
Заедно
Aktuelles
 
 
 
    mehr 
Radio Sendungen
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Interaktiv
 
 
 
    mehr 
Ereignisse
 
 
 
    mehr 
Europäisches Parlament
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia