Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
11-03-2009

МЗХ разширява възможностите за получаване на субсидии на глава животно. Средствата по правилото de minimis са изчерпани

Максимално да бъде разширен кръгът на производителите, които да получават субсидии на глава животно, е решило Министерството на земеделието и храни, съобщи пресцентърът на МЗХ.

Схемата предвижда да се подпомагат фермери с над 20 овце или кози и с 5 или повече говеда. Вече са подадени документите за актуализация на данните за животните в Системата за идентифициране на животните към Националната ветеринарномедицинска служба, които да бъдат субсидирани за периода 2009 - 2010 г., информира министър Цветанов.

Министър Валери Цветанов  подчерта, че средствата по de minimis са изчерпани. Той припомни, че 45 209 млн. лева са отпуснати през миналата година за подпомагане на земеделски стопанства по държавната помощ. Общият размер на средствата за 3-годишния преходен период от приемането на страната ни в ЕС, който приключва 2009 г., бе 45,209 млн. лева (23,115 млн. евро).

Този таван бе достигнат още през миналата година, което означава, че България няма право да отпуска повече средства по тази схема. В противен случай страната ни може да бъде разследвана от ЕК за отпускане на неправомерни държавни помощи.

Министър  Цветанов се срещна с протестиращите животновъди и с министър - председателя Сергей Станишев и представи проблемите на животновъдите и политиката на министерството в сектора.

В бюджета за 2009 г. за национални доплащания са предвидени сигурни средства от 211 млн. лева, от които 61 млн. лв. за национални доплащания за животни и 150 млн. лв. за национални доплащания на площ, подчерта министър Цветанов. Към предвидените в бюджета 150 млн. лв. за плащания на площ ще се прибавят и средства в размер на 108 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. и задължително национално съфинансиране към тях. Общо средствата за национални доплащания на площ възлизат на 258 млн. лв., посочи министърът.

По отношение на плащанията по Схемата за единно плащане на площ за кампания 2008 г., министър Цветанов съобщи, че 80 % от всички средства, предвидени като субсидии за единици площ за кампания 2008 вече са изплатени на земеделските стопани.

Общо изплатеният ресурс е в размер на 392 386 484,35 лв. До 13 март 2009 г. ще бъдат изплатени още над 25 млн. лева на около 10 хиляди земеделски производители.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia