Europe.bg
  Hauptseite - Europäisches Parlament - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Europäisches Parlament / Analysen

  • A+
  • A-
18-03-2009

Онлайн дискусия с евродепутат Матиас Гроте (ПЕС, SPD – Германия) за ролята на интернет и новите информационни технологии в европейските избори – основни акценти

На 17. март (вторник) се проведе онлайн чат с немския евродепутат социалдемократ Матиас Гроте за ролята на интернет и новите информационни технологии в изборите за Европейски парламент. Дискусията предизвика голям интерес сред гражданите на Европа и получи одобрението, както на участниците, така и на самия Гроте, като начин да се постигне директен контакт с голям брой граждани. Серията от онлайн дискусии с представители на ЕП е част от инициативата „Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!", която се съфинансира от ЕП.

Най-напред помолихме г-н Гроте да даде повече подобности около инициативата eParticipation. Той разказа, че при тази инициатива става дума за това гражданите да могат активно да участват в определянето на европейската политика и тo чрез интернет. Това, което е постигнато вече, е че например в ЕП е инсталирана WEB-TV, както и всички документи са на разположение на всички езици за гражданите. Евродепутатът се надява, че eParticipation ще се изгражда в целия ЕС. „Нуждаем се от система, така че всички граждани да могат да се включват активно в европейската политика и да дават предложения, а след това да могат да проследят какво се е получило от тези предложения", каза Гроте.

Относно ролята на интернет в политиката депутатът разказа своя опит и обясни, че чрез засиленото си присъствие в интернет е установил, че така може да направи темите по-близки до гражданите и че е привлякъл и вниманието на печатните медии и телевизиите върху себе си. Също така чрез социалните мрежи Facebook и Twitter се е засилил неговият директен контакт с гражданите.

На въпроса по темата на дискусията, а именно каква роля ще играят информационните технологии в предстоящите европейски избори, Гроте отговори, че настоящите избори за Европейски парламент сигурно няма да се решат по интернет, но сигурно ще са първите, при които онлайн присъствието ще е решаващо за избирателната активност и резултата за партиите. Според него WEB 2.0 не може да замести личния разговор, но чрез своя блог, YouTube и Twitter той се опитва да направи европейската политика по-прозрачна и да агитира гражданите за европейски проекти.

 


Въпросът около сигурността и прозрачността на едни онлайн избори беше оживено дискутиран. В тази връзка Матиас Гроте каза: „При онлайн изборите манипулацията трябва да е изключена и личната сфера трябва да бъде защитена при всякакви обстоятелства. Аз лично в това съм по-скоро традиционалист, но примерът с Естония показва, че макар и в малък мащаб това работи. Относно прозрачността сигурно трябва да се разработят нови инструменти. Като цяло eParticipation може да допринесе за прозрачност, но затова ни е нужна добра политика. След като разработихме общ вътрешен пазар, имаме нужда и от един социален съюз". „Сигурността винаги е от първи приоритет", допълни той.

Най-големият успех според Матиас Гроте през изминалия мандат на ЕП бил гласуваният през декември климатичен и енергиен пакет. „Този пакет е най-голямата и най-силната програма за защита на световния климат и ще има влияние и върху други части на планетата. Европа не само говори за климатичните промени, но и действа". Евродепутатът ще се кандидатира и за следващия мандат на ЕП. В следващия мандат той иска да работи за това, „финансовата икономика отново да служи на реалната икономика и да започнем екологична индустриална политика. Само така може да се обединят опазване на климата и защита на благосъстоянието и работните места".

„Отидете да гласувате на европейските избори. Само чрез Европа могат да бъдат поставени нови акценти за нов и социален икономически ред. Освен това борбата с климатичните промени трябва да продължи. Промените в нашия климат представляват както икономическа, така екологична голяма заплаха за нас. Освен това Европа е силата на мира в света. От 1945 г. има мир в Европа. Това са три причини, за да се гласува и да се избере една от политическите партии. Използвайте през юни правото си на глас". Това беше призивът и посланието на Матиас Гроте към избирателите.

Европарламентаристът изрази готовност да отговори и на други въпроси на гражданите и на всички писма по електронната поща. За контакт www.groote.eu . Той каза, че за него чатът е бил интересен опит. „Намирам, че такива проекти трябва в бъдеще да бъдат повече насърчавани и в следващия си мандат ще се застъпвам за това".

 



 
Заедно
Aktuelles
 
 
 
    mehr 
Radio Sendungen
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Interaktiv
 
 
 
    mehr 
Ereignisse
 
 
 
    mehr 
Europäisches Parlament
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia