Europe.bg
  Hauptseite - Europäisches Parlament - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Europäisches Parlament / Analysen

  • A+
  • A-
05-06-2009

Европа избира протеста

Коментар на Файнейшъл Таймс Дойчланд Колко неподходящо: Докато Барак Обама е на помирително турне из Европа, на изборите за Европейски парламент се очертава успех за екстремистите. За това са отговорни и наложилите се партии, защото тяхната предизборна кампания остава бледа и произволна.

Точно в четвъртък, когато Барак Обама подаде на ислямския свят ръка за помирение и събуди толкова надежда, вечерта дойде отрезвяващата новина от Холандия. Десният популист Херт Вилдерс, който в своя филм „Фитна" поставя Корана наравно с призива за тероризъм и насилие, стана заедно с Партията на свободата втората политическа сила в страната на европейските избори. А в неделя техни съмишленици биха могли да празнуват изборни успехи и в други държави. Дали Австрия, Белгия, Унгария или Франция - според проучванията, крайно десните партии са с големи шансове.

Тазгодишните европейски избори са както никога досега протестни избори: срещу предполагаемия провал на правителства в икономическата криза, срещу скандали като злоупотребата на обществени средства за лични интереси кото във Великобритания, както и преди всичко срещу Европейския съюз и неговите институции.

Сега, както и преди, само малцинство от избирателите познават задачите на Европейския парламент, Еврокомисията и Съвета на ЕС. Сега, както и преди, за много хора Европейският съюз е бездушен и непрозрачен бюрократичен апарат.

А след голямото разширяване през изминалите години ЕС е по-непрозрачен от всякога. Толкова непрозрачен, че австрийската деснопопулистка Партия на свободата може да си позволи да излезе на лов за гласове с атаки срещу присъединяване на Турция и Израел. При това Израел въобще не иска да влиза в ЕС.

В публикувана в петък анкета на френския икономически вестник "Трибюн" 64% от запитаните граждани на на петте най-големи държави в Евросъюза заявяват, че нямат никакъв интерес към евровота.

Но и депутатите се затрудняват със задачата да им предизвикат интереса. Ето списък на предизборните слогани на големите немски партии: „Ние в Европа" (Християн-демократически съюз ). „Повече Социал-деколкатичеса партия за Европа". „За Германия в Европа" (Либерали). „Заедно за промяната в Европа" (Левица). „Ние избираме Бавария за Европа" (Християн-социален съюз). По-бледо и по-произволно едва ли може да бъде.

Водачите на листите пасват перфектно на кампанията. Знаехте ли, че Ханс-Герт Пьотеринг е водач на листата на ХДС? Поздравления, вие спадате към двата процента немци.

Водачът на християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Фербер се радва на 1% известност. А Мартин Шулц от социалдемократите (СДП) получава цели 6% - вероятно обаче само заради това е малко по-известен, защото преди няколко години Силвио Берлускони го сравни с нацистко заптие.

На протестните партии, независимо каква политическа окраска си приписват, им е по-лесно да се разграничат с лозунги, изяви и фигури. Ниската избирателна активност също им идва добре.

Вероятно дори не всеки втори ще отиде до урната. Наложилите се партии, както и институциите в Брюксел, трябва най-сетне да се замислят сериозно защо това е така. Преди Вилдерс и сие да са нанесли по-големи щети на проекта Европа.

 



 
Заедно
Aktuelles
 
 
 
    mehr 
Radio Sendungen
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Interaktiv
 
 
 
    mehr 
Ereignisse
 
 
 
    mehr 
Europäisches Parlament
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia