Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Analysen

RSS
  • A+
  • A-
29-06-2009

Стегната работна програма за шведското председателство на ЕС

На скандинавската страна й предстои трудно председателство на ЕС, коментира сайтът на немския Бундестаг.

За разлика от повечето други страни-членки на ЕС в кралство Швеция избирателната активност все пак се покачи - от почти 38% на 43,8%. Това се дължа преди всичко на Партията на пиратите, която мобилизирала много млади избиратели, смята експерт от шведския институт за европейски политически изследвания (SIEPS) в Стокхолм.

Партията на пиратите се застъпва за безплатното сваляне от интернет и първоначално възникна от нелегалната платформа "Pirate Bay". Тя достигна 7% на изборите и сега може да изпрати един депутат в новия Европейски парламент. Деветте милиона шведи са представени в ЕП от 18 евродепутата.

От 1 юли Швеция поема за половин година председателството на ЕС и ще трябва да се справи с много предизвикателства. Като начало трябва отново да въдвори ред и спокойствие в ЕС след турбулентното чешко председателство.

Председателството на Европейския съвет на чехите беше белязано от вътрешнополитически дразги и от смяната на правителството в Прага, а освен това президентът Вацлав Клаус се опита да торпилира договора за реформи от Лисабон. Той и до днес се противи да подпише документа.

„По време на председателството си шведите могат да се погрижат за намаляване на напрежението и да внесат баланс във формулата на 27-те", смята Барбара Липерт, директор изследвания във фондация „Наука и политика" (SWP) в Берлин.

Има базисно доверие в шведската политика и нейната високопрофесионална администрация. Все пак на Швеция й предстои „проблематично председателство", както подчерта премиерът Фредрик Райнфелд при представянето на шведската работна програма. В неговия мандат се пада вторият ирландски референдум за Лисабонския договор, а при окончателно одобрение на ирландци и чехи, и неговото прилагане.

Най-отгоре обаче в дневния ред през следващите шест месеца ще бъде преодоляването на глобалната икономическа и финансова криза. Въпреки че Райнфелд иска „ЕС да излезе по-силен от икономическата криза", няма да подканва страните-членки към нови конюнктурни пакети. Много повече под шведското ръководство трябва да се придвижи напред новото регулиране на финансовите пазари.

Още през есента ЕК иска да представи законопроекти за новия финансов контрол на ЕС. Освен това премиерът агитира за „ред в публичните финанси", за съкращение на бюджета и увеличение на данъците.

Като пречка за последователна фонансова политика може да се окаже, че макар Швеция да е стабилен член на ЕС от 1995 г., не е част от еврозоната. „Това би могло да е недостатък", смятат политолози.

През 2003 г. шведите гласуваха на референдум срещу въвеждането на общата европейска валута. За много от тях важи,че не обичат ЕС, но го приемат.

„Можем да участваме в толкова добри неща, но казваме винаги „не", шегува се Матс Нордстрьом, кулинар от Гьотеборг. Той одобрява еврото, макар че мнозинството от шведите продължава да настоява за кроната.

В рамките на председателството 42-годишният кулинар ще ръководи някоко кулинарни събития. Той мисли европейски, но пазарува местно, и вижда във вездесъщата близост на Швеция до природата част от нейната идентичност.

Тясната връзка на Швеция с природата е причина да се поставят високи очаквания към председателството й особено по въпросите за опазването на околната среда. През декември в Копенхаген ще се състои конференция на ООН за климата. Там трябва да се сключат споразумения за документ-приемник на протокола от Киото, който изтича през 2012 г.

Цел на шведите е по време на тяхното председателство да се гласува ново споразумение за климата. Преди всичко те подчертават, че финансовата криза не бива да става извинение да се пропуска да се правят необходими стъпки в борбата с климатичните промени. При преодоляването на икономическата криза не важи „или или, а както, така и", подчерта премиерът Райнфелд.

 



Nachrichten
Aktuelles
Analysen
Interviews


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia