Europe.bg
  Hauptseite - Ereignisse
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Ereignisse

  • A+
  • A-
10-11-2009

Проект „София 2020” представя нови идеи за бъдещото архитектурно оформление на столицата

Независимата група „Архитекти за София" представи проекта „София 2020" на Главния архитект на София Петър Диков и широката публика.

Съмишлениците по проекта под ръководството арх. Димитър Паскалев показаха своите идеи за развитието на градската среда на столицата след 10 години. Те залагат на идеи като оформяне на площад „Централна гара", зелени трамвайни линии, пешеходни зони, разширяване на градска градина, поставяне на символични „градски порти" , велоринг през парковете.

Проектът „София 2020" стартира в онлайн пространството със собствен интернет сайт , в който идеите на архитектите са основа за дебати и коментари, и изложба пред НДК, която продължава до 21 ноември.

Целта на създателите на „София 2020" е да се изгради платформа за дебати по независими идеи за бъдещето на София, да се провокира дискусия със столичани, държавната и местната администрация, професионалните среди по въпроса има ли и каква е дългосрочната и устойчива визия за бъдещето на града.

Главният архитект на Столична община арх. Петър Диков заяви, че идеите, представени в рамките на „София 2020", съвпадат на 90 процента с „нашата дългосрочна визия за развитието на града". „Не мога да не съм поласкан от техните предложения, тъй като до голяма степен те следват логиката на идеи и проекти, които съм поставял преди много години и които все още, за съжаление, не са се осъществили. Но това ще се случи и ще се случи заради такива активни хора като тях самите", сподели след презентацията арх. Диков.

Според арх. Диков три са основните пречки пред превръщането на идеите в реалност - егоистичното мислене на професионалните среди, което води до по-трудно възприемане на чужди идеи, традиционният български консерватизъм и съпротивлението срещу всякакви промени, и липсата на желание за сбъдване на общи цели за сметка на преследването на лични такива. Въпреки това, Главният архитект категорично заяви, че вярва в позитивното развитие на София и в това, че през 2020 г. тя ще бъде по-красив и по-качествен в архитектурно отношение град.

„Архитекти за София" е неформална група, в която влизат архитектите Димитър Паскалев, Аспарух Марков, Християн Боров, Биньо Йовчев, Емилия Николова, Виктория Великова, Татяна Стефанова, Димитър Караниколов, Димчо Недев, Радомир Данков, Ирина Борова и Мирослав Терзиев.

Основна цел на тяхната платформа „София 2020" е да изгради мечтата за София като един по-добър град. На сайта на проекта всяка публикувана идея цели да провокира гражданите към дискусия върху поставения проблем и да набере обществена подкрепа. С инициативата си „Архитекти за София" се надяват да провокират обществото и професионалните среди за реализирането на ново поколение градоустройствени мероприятия.

Подробности за проекта четете ТУК



 
Заедно
Radio Sendungen
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Interaktiv
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia