Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Analysen

RSS
  • A+
  • A-
27-10-2010

FRA: Младите хора във Франция, Испания и Великобритания не подкрепят насилието

Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) публикува резултатите от проучване, обхванало 3000 млади хора, мюсюлмани и немюсюлмани, относно техния опит и отношението им към дискриминацията, социалната изолация и насилието. Резултатите показват, че в трите държави членки, където е проведено проучването (Франция, Испания и Обединеното кралство), повечето млади хора - независимо от религията си - не подкрепят насилието. От друга страна, онези млади хора, които са били жертва на дискриминация или насилие, е по-вероятно да участват в актове на насилие.

Средно един от четирима млади хора споделя, че е бил обект на несправедливо отношение. Младежите мюсюлмани от Франция и Испания споделят значително по-често, че това им се е случило, в сравнение с младежите немюсюлмани; в Обединеното кралство не е отчетена разлика в отговорите при младежите мюсюлмани и немюсюлмани.

Много от младите хора, участвали в проучването, са били обект на насилие (от тормоз и други форми на емоционално насилие до по-физически форми на агресия). Освен това беше установено, че съществува тясна връзка между това да си жертва и да станеш насилник.

И в трите държави-членки на ЕС, в които беше извършено проучването, младите хора, които се чувстват социално изолирани, както и онези, които са били жертва на насилие поради своята култура или религия, цвят на кожата или език, има по-голяма вероятност да използват емоционално насилие (като дразнене или тормоз) спрямо други хора в сравнение с младите хора, които не се чувстват социално изолирани, или онези, които не са били жертва на насилие, основано на горепосочените причини.

Като цяло, насилието получава слабо одобрение сред младите хора и няма пряка връзка между отношенията, подкрепящи насилието и действителното участие в актове на насилие.

Настоящият доклад представя констатациите от проучване, проведено от FRA през периода 2008-2009 г. във Франция, Испания и Обединеното кралство. Проучването обхвана около 1000 младежи на възраст между 12 г. и 18 г. във всяка от трите държави-членки - общо 3000 млади хора участваха в него.

Проучването се фокусира върху три държави-членки, преживели терористични атаки, свързани с радикален ислям или градски безредици, свързани с млади имигранти, предимно мюсюлмани. Целта на проучването беше да изследва преживяванията и отношенията на младите хора мюсюлмани и немюсюлмани в тези държави, за да предостави резултати, които ще помогнат на политическите стратези да вземат мерки по отношение на дискриминацията, социалната изолация и интеграцията.

Проучването на FRA имаше за цел да изследва евентуалните връзки между преживяванията на младите хора, свързани с дискриминация и социална изолация, включително преживяванията им, свързани с расизъм, и техните нагласи спрямо агресивното поведение и действителното му упражняване.

Докладът и резюме от две страници могат да бъдат прочетени ТУК .



Nachrichten
Aktuelles
Analysen
Interviews


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia