Europe.bg
  Hauptseite - Europäisches Parlament 2007 - Nachrichten vom EP
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Europäisches Parlament 2007 / Nachrichten vom EP

  • A+
  • A-
26-01-2011

Мария Неделчева: Изискванията и процедурите за присъединяването към Шенген трябва да бъдат еднакви за всички

В Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) се състоя обсъждане на готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство. От началото на мандата през 2009-та година това е вторият доклад, обсъждан в Комисията ЛИБЕ по отношение напредъка на България и Румъния с цел влизането им в зоната без вътрешни граници. Отказът на Съвета на ЕС да осигури достъп на членовете на Комисията до докладите провокира ЛИБЕ да не даде становище по готовността на двете държави за влизане в Шенген.

Мария Неделчева,( ЕНП, ГЕРБ), се включи в дебата в качеството си на заместник-член на Правосъдната комисия на ЕП. Тя подкрепи докладчика по темата Карлос Коелю и подчерта, че в интерес на Съвета е, да бъде позволен достъпът до тези документи. „Причината е проста - това ще осигури достатъчно прозрачност и ще избегне спекулации, подобни на тези, на които сме свидетели днес".

В изказването си г-жа Неделчева изтъкна, че в този момент се смесват прекалено много неща. Франция и Германия се позовават с половин уста на политически доводи, които се отнасят до Механизма за сътрудничество и проверка и нямат никакво отношение към техническите критерии, които трябва да бъдат изпълнени.

„Настоявам Съветът да даде достъп до тези документи на Европарламента. Германия и Франция трябва да дадат сериозни аргументи за своята позиция. Мъглата, в която се намираме, забавя изключително много процесът", заяви Мария Неделчева.

Тя посочи две очаквания, които има Парламентът от Съвета - диалогът между институциите да бъде на нивото на очакванията на всички и прилаганите процедури да са еднакви за всички. Българският евродепутат каза още, че е недопустима подобна липса на прозрачност относно процедурите, които трябва да бъдат еднакви за всички.

„Нашият авторитет като институция е поставен на карта! Нека заедно със Съвета направим така, че българските и румънските граждани, всички европейски граждани, да продължат да вярват в нас!"

*На 16 юни 2010 година, по време на пленарно заседание в Страсбург, Европейският парламент гласува с голямо мнозинство доклада на евродепутата Карлос Коелю (ЕНП) от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, относно въвеждането на Шенгенската информационна система (ШИС) в България и в Румъния. По този начин ЕП даде зелена светлина за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Окончателното решение, което ще определи датата, от която ще се прилагат разпоредбите относно Шенгенската информационна система, ще се вземе от Европейския съвет.



 
Заедно
Aktuelles
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
2009: Wahlen
 
 
 
    mehr 
Radio Sendungen
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Nachrichten
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Europäisches Parlament
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia