Europe.bg
  Hauptseite - Europäisches Parlament 2007 - Nachrichten vom EP
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Europäisches Parlament 2007 / Nachrichten vom EP

  • A+
  • A-
17-02-2011

Европейският парламент поиска повече пари за Балканите

Европейският парламент поиска Европейският съюз да инвестира повече средства в страните кандидатки от Западните Балкани, приемайки доклада на Ивайло Калфин за новия мандат на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

По идея на Калфин увеличението на средствата за финансиране на проекти в страните от Западните Балкани се повишава до 9,2 млрд. евро до 2013 г. вместо 8,7 млрд, както искаше първоначално Европейската комисия. ЕИБ ще може да предоставя и повече кредити на собствен риск за държави-кандидати за ЕС.

"През последните години по искане на съвета финансирането за страните кандидатки и за държавите от Средиземноморието беше засилено и заложените средства вече са на изчерпване. Ако искаме банката да е в състояние да продължи работата си тези региони със същата интензивност и пред следващите години, ЕС трябва да положи допълнителни усилия да подкрепи икономиките в Западните Балкани и в Северна Африка", коментира Калфин, който е главен докладчик на Европейския парламент за ЕИБ.

Парламентът предвиди допълнително и 1 млрд. евро в подкрепа на реформите в държавите от Северна Африка. Известно увеличение на таваните е заложено и за някои държави в Източна Европа, Русия и Южен Кавказ, както и за Азия. Прие се и предложението на банката да бъде забранено да работи в Беларус.

В резултат бюджетът на ЕИБ за работа в страните извън до края на 2013 г. беше завишен до 29, 567 милиарда евро, спрямо първоначалното предложение от 27,8 млрд. евро Два млрд. от сумата ще бъдат целенасочено отпуснати за проекти за борба с последиците от климатичните промени. По този начин депутатите потвърдиха разширяването на мандата на банката към дейности, които досега не се покриваха от нея.

Парламентът подкрепи Калфин за ориентиране работата на ЕИБ към изпълнението на целите на външната политика на ЕС. По-специално акцент в развиващите се страни ще бъде намаляването на бедността, насърчаването на устойчивото развитие и на дребния бизнес; в страните кандидатки - предимство ще се дава на проектите по политиките за догонване; в Средиземноморските – за изграждането на морски и пътни магистрали, срещу замърсяването, за гражданска защита и за изграждане на слънчеви централи.

Европейските депутатите одобриха предложението на Калфин за въвеждане граждански контрол в работата на ЕИБ чрез включването на неправителствени организации и местните власти в оценката на проектите. За първи път в историята на банката оценките за въздействието върху околната среда, устойчивото развитие, защитата на човешките права и рисковете от конфликти ще бъдат включени сред критериите за подбора на проекти за финансиране.



 
Заедно
Aktuelles
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
2009: Wahlen
 
 
 
    mehr 
Radio Sendungen
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Nachrichten
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Europäisches Parlament
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia