Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
26-04-2012

Дискриминацията срещу гражданите от Централна и Източна Европа е неприемлива

Ръководителите на националните делегации от 10-те държави от Централна и Източна Европа в Групата на ЕНП (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения) изпратиха днес отворено писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо. В документа евродепутатите от Групата на ЕНП изказват своята дълбока загриженост по повод зачестилите дискриминационни действия срещу граждани от Централна и Източна Европа и призовават Комисията да се изправи срещу подобни актове.

Подписалите писмото припомниха лансирането на горещата интернет линия от холандската партия на свободата (PVV), създадена срещу граждани от Източна Европа, както и стартирането на подобен сайт от белгийската фламандска крайно дясна партия, Vlaams Belang, насочен срещу всички имигранти. Евродепутатите от Групата на ЕНП изразяват също така тяхната загриженост от неотдавнашното решение на Швейцария, с което страната отново въвежда временно разрешителен режим за работниците, идващи от осемте източноевропейски страни, които се присъединиха към ЕС през 2004.

Десетте ръководители на делегации от Централна и Източна Европа в Групата на ЕНП осъждат силно тези тенденции. "Ние смятаме, че тези дискриминационни действия противоречат на основни европейски ценности, като човешкото достойнство, свободата, равенството, върховенството на закона и зачитането на човешките права и че такива неприемливи мерки превръщат гражданите от Централна и Източна Европа в европейски граждани от втора ръка, като по този начин унищожават самата основа на Съюза - равенството между гражданите на ЕС ", се посочва в писмото.

"Ние не можем да приемем каквато и да е форма на дискриминация в рамките или извън Европейския съюз. Дискриминационните мерки създават опасен прецедент и могат да насърчат екстремистки политически сили. Това може да доведе до опасни последствия като засилване на ксенофобията, екстремизма и крайнодесни движения, и може да създаде дълбоко разделение между европейските нации, които да отслабят Европейския съюз като цяло, се изтъква още в писмото.

Ръководителите на националните делегации от 10-те страни призовават председателя на ЕК Барозо да се опълчи решително срещу тези и подобни дискриминационни акции. "Призоваваме Ви да се изправите срещу двойните стандарти, да използвате цялата си власт, за да окажете натиск на всички движения, политически сили и дори държави да преустановят тези неприемливи действия".

Писмото е подписано от:

Jacek Saryusz-Wolski, Head of Polish EPP Group Delegation, as co-initiator;
András Gyürk, Head of Polish EPP Group Delegation; as co-initiator;
Theodor Dumitru Stolojan, Head of Romanian EPP Group Delegation;
Andrey Kovatchev, Head of Bulgarian EPP Group Delegation;
Tunne Kelam, Head of Estonian EPP Group Delegation;
Vytautas Landsbergis, Head of Lithuanian EPP Group Delegation;
Krišjānis Kariņš, Head of Latvian EPP Group Delegation;
Milan Zver, Head of Slovenian EPP Group Delegation;
Zuzana Roithova, Head of Czech EPP Group Delegation;
Anna Zaborska; Head of Slovakian EPP Group Delegation



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia