Europe.bg
  Hauptseite - Portal EUROPA presentiert
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Portal EUROPA presentiert

  • A+
  • A-
07-02-2013

Стартира първата Европейска Инициатива за Медиен Плурализъм

Днес, на 7-ми февруари 2013, една панeвропейска коалиция от граждани и близо сто медии, професионални организации, независими журналисти и НПО от различни части на континента ще започнат да събират онлайн подписка за първата Европейска гажданска инициатива, фокусирана върху свободата на медиите и плурализма. Европейската гражданска инициатива е един нов инструмент на демокрацията на участието, който позволява на гражданите, след като съберат онлайн или офлайн минимум един милион подписа, да представят директно пред Европейската комисия законодателно предложение и по този начин да променят европейското законодателство.

Ситуацията на свободата и плурализма на медиите в Европейския съюз се влошава. Някои страни, като например Унгария, страдат от значителна намеса на политическата власт, която си е поставила за цел да контролира и ръководи медиите. Други страни, по-специално Великобритания, страдат от проблеми на прекомерна концентрация, водеща до неправомерно въздействие на определени икономически групи, а именно медийната империя на Мърдок, над политическите процеси. Трети, какъвто е случаят в Италия, България и до известна степен в Румъния, са подложени на опасно припокриване на икономически, медийни и политически интереси в ръцете на едни и същи лица. Европейските институции досега се въздържаха от заемане на твърда позиция спрямо отделни държави-членки, които изпитват подобни проблеми.

“Този подход на въздържание очевидно допринася за причиняването на негативен домино-ефект, влкючващ влошаване на условията и  липсата на по-строги правила в едни страни, водеща до понижаване на стандартите в друга”, казва Лоренцо Марсили (Европейски алтернативи), говорител на Инициативата. “Ерозията на демократичната структура на средствата за масово осведомяване продължава безнаказано – Европейската инициатива за медиен плурализъм призовава европейските институции да прекъснат тази отрицателна тенденция.”

“Крайно време е ЕС да започне да зачита и активно да защитава ценностите, на чиято основа е изграден”, смята Джовани Мелогли (Международен алианс на журналистите), също говорител на Инициативата. “Европейските граждани не могат повече да толерират лицемерие и непоследователност в политиките на Съюза”.

Ние призоваваме Европейската комисия да приеме (изготви сама или подкрепи такава, която бъде предложена от граждани и журналисти) Директива за защита на плурализма в медиите. Настояваме по-конкретно за:

а) ефективно законодателство, за да бъде избегната концентрацията на собственост в секторите медии и реклама;

б) гарантирана независимост на надзорните органи, чиито членове представляват максимално широки политическо, културно и социално разнообразие;

в) въвеждане на определение за конфликт на интереси по отношение собствеността в медии;

г) изискване към електронните, печатните и онлайн медиите да подават към съответен национален орган необходимата информация за собствеността, която да позволява идентификация вкл. на пълния и крайния собственик на медиата (ситуации на свързани и поставени лица).

Страните, които до момента участват в Европейската инициатива за медиен плурализъм, са: Франция, Белгия, Унгария, Италия, Обединеното Кралство, Холандия, Португалия, Испания, Румъния и България.

 

Официална страница на Инициативата: http://www.mediainitiative.eu/

За контакти: mediacenter@mediacenterbg.org



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia