Europe.bg
  Home - European Parliament - Interactive - Video
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

European Parliament / Interactive / Video

  • A+
  • A-
13-05-2008

"Силата на словото" от Греъм Уотсън - видео-послание от лидера на групата на АЛДЕ в ЕП

Политическата реч има свой собствен живот. Съдържанието, стила и структурата често се определят от императивите на случая. Голяма част от тези речи са произнесени пред Европейския парламент и международни форуми.

Те са също и коментар на текущи събития, отражение на възгледите и въжделенията на либералите, на либералната
философия за живота.

Това можем да прочетем на страниците на преведената на български език книга с речи на Греъм Уотсън - "Силата на словото."

Портал ЕВРОПА представя видео-посланието на г-н Уотсън, предназначено за българската читателска аудитория на тази книга. Тя се появява на българския книжен пазар през май 2008 г.
 
Послание на Греъм Уотсън:

Либерализмът е модерна доктрина с дълга и бележита история и завети, които за нас като народни представители е чест и задължение да насърчаваме и популяризираме в полза на гражданите на Европа.

Класическият либерализъм на Лок, Русо и Джон Стюарт Мил ни учи, че единствената мярка за човечност е индивида и че никое общество, култура, правителство няма власт  над разума или тялото на който и да е от нас. Това е убеждението, което носим със себе си и днес.

Но знаем и че либералите, които говорят само за свободния индивид и свободната търговия не са на прав път. Защото свободата не означава нищо без братство, позволяващо да бъдат регулирани пазарите, за да стане света по-справедлив за всички. Ако не отстояваме правото на солидарност и социална справедливост не заслужаваме да сме на власт и никога няма да бъдем.

Тази част от нашето наследство е социалния либерализъм на великата нова либерална традиция. На Гладстон и Грундтвиг и Карл-Херман Флах, които осъзнаха, че в демократичното общество истинската свобода е не липсата на окови, а наличието на справедливост.
 
За либералите, историята е поредица от битки срещу предразсъдъците – религиозни, етнически, расови, полови и други. За либералите Европейския Съюз е оръжие в тази борба. С всяко разширяване ставаме по-силни, дори и чрез намаляването на националните различия между нас. В нова Европа всички сме малцинства. Отсега нататък можем да мислим единствено в рамките на съвместно съществуване и сътрудничество и да вървим напред единствено заедно.

21 век ще е века на либералната демокрация. Нашият призив е Свобода, Толерантност, Демокрация, Реформа, Човешки Права, Плурализъм. Тези думи ще променят нашия живот и ще освободят потенциала на Европа.

Можем да освободим потенциала на европейците като признаваме и уважаваме многообразието. Приемайки че Европа не е, никога не е била и никога няма да бъде хомогенна. Че единствено впрягайки различните религии, качества и сили на своите граждани, Европейският Съюз може наистина да постигне единство в разнообразието.

Можем да освободим потенциала на европейските политически институции като ги направим по-отворени и демократични. Като предизвикаме революция на отговорноста на всяко ниво на европейското управление, така че хората да вярват в Европейския Съюз и да го уважават.

Можем да освободим потенциала на европейската икономика давайки воля на създаващата работни места и пораждащата благоденствие мощ на най-големия в света единен пазар. Европа се нуждае от динамична икономика, за да просперира. Трябва да се премахне прекомерната бюрокрация, която пречи на нововъведенията и ограничава европейските предприемачи и дребни бизнесмени. Трябва да освободим хората да купуват и продават, да се пътуват и да работят в цяла Европа.

Можем да освободим потенциала на европейското устойчиво развитие и начина ни на живот като направим Европа световен лидер в опазването на околната среда. Ангажирайки се с по-чисти и безопасни форми на енергия и приемайки най-високите световни стандарти за контрол на замърсяването и ползване на възобновяеми източници.

Можем да освободим потенциала на глобализацията като направим така, че да работи за всички.

Можем да освободим потенциала на световното влияние на Европа ако заговорим с един глас. Трябва да говорим като един, за да дадем на нашия глас правдоподобност където най-много се нуждаем от нея. Ето защо нашето послание е просто, но мощно: Европейските Либерали и Демократи - освобождаващи потенциала на Европа.

Затова тази книга, съдържаща приноса на АЛДЕ към дебати по всички основни аспекти на европейските политики - от разширяването и икономиката до околната среда и външните работи - е толкова важна. Тя е определяща не само за дискусиите, но и за посоката на либералната политическа мисъл в Европа. Вярвам, че предлага храна за размисъл.



Interactive
Radio broadcasts
Video
Audio


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.