Europe.bg
  Home - European Parliament - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

European Parliament / Analyses

  • A+
  • A-
22-06-2008

Статия на председателя на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг за референдума в Ирландия

"След референдума в Ирландия - Quo Vadis Европа?" (Накъде отиваш, Европа?) Под това заглавие председателят на Европейския Парламент Ханс-Герт Пьотеринг публикува статия във водещи европейски вестници, в това число и в някои български издания. В нея той призовава ратификацията на Договора от Лисабон да продължи и подчертава, че целта остава влизането в сила на Договора преди изборите за Европейски парламент през юни 2009 година.

На 12 юни 2008 година гражданите на Ирландия гласуваха "против"  Договора от Лисабон. Ще трябва да се анализира в детайли как се стигна до този резултат и какво е накарало ирландците да гласуват по този начин, като се има предвид, че те спечелиха от членството си в ЕС повече от почти всяка друга страна. На пръв поглед изглежда, че много от гласувалите с "не" са го сторили от една определена перспектива, при това често от противоречиви перспективи. Някои бизнесмени агитираха "против", понеже виждаха заплаха за икономическата свобода, други, като например част от синдикатите, защото договорът според тях не е достатъчно социален. Трети дори смятаха, че чрез договора абортите биха станали по-лесни или че ирландската данъчна система би била поставена под въпрос. Както генерал дьо Гол е казал някога, при референдум се дават отговори на въпроси, които не са задавани. Не бих искал да стигам толкова далеч, но в тези думи има частица истина. Какво обаче наистина е подтикнало ирландците, защо те не се довериха на Европейския съюз, че е на правилния  път за бъдещето с този договор - това предстои да се анализира подробно.
 
Едно е сигурно днес -  резултатът от гласуването поставя Европейския Съюз пред едно от неговите най-трудни предизвикателства, макар и не първото. Договорът за реформи от Лисабон, произлязъл от Конституционния договор, който бе изработен от публично заседаващ Конвент, съставен от депутати от националните парламенти и от Европейския парламент, носи за ЕС повече демокрация, повече дееспособност, повече прозрачност.  Той засилва ролята на Европейския парламент, дава на националните парламенти повече отговорност при формиране на европейската политика, позволява инициативи на гражданите на ЕС спрямо европейските институции и гарантира зачитане на местното самоуправление. Договорът от Лисабон е отговорът на критики от страна на гражданите с оглед на дефицити на ЕС. Този договор приближава ЕС до неговите граждани. Не трябва да оставим никакво съмнение, че реализирането на Договора за реформи е абсолютна необходимост, за да може ЕС да защити своите ценности и интереси в 21-ви  век. Без реформите, които стават възможни чрез договора от Лисабон, едва ли е мислимо присъединяването на нови страни към ЕС. Ние изискваме от срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък в Брюксел да се предприемат всички подходящи стъпки за реализиране на Договора за реформи.
 
Какво следва оттук нататък? Най-напред процесът на ратификация трябва да продължи безрезервно, тъй като 18 държави вече ратифицираха договора. Ратификацията в останалите страни на ЕС важи точно толкова и трябва да се респектира така, както и вотът в Ирландия.
 
От срещата на върха на ЕС в Брюксел на 19 и 20 юни очакваме ирландското правителство да даде първи анализ на резултата от гласуването и да направи от своя страна предложения как можем заедно да преодолеем тази трудна фаза на европейската политика. Ирландското правителство трябва да получи първо думата по този въпрос - не само заради обичая, но и като уважение към ирландския вот. Затова всички спекулации и хипотези за възможни решения преди срещата на върха  са неуместни.
 
Европейският парламент ще се посвети с всички сили и с голям ангажимент за преодоляване на това предизвикателство. Очакваме това и от Европейската Комисия и от всички правителства на държавите-членки на ЕС. Очакваме също Европейският парламент да бъде включен пълноценно в работата. Нашата цел остава влизането в сила на Договора от Лисабон до изборите за Европейски парламент през юни 2009 година.      

Ханс-Герт Пьотеринг


 
Заедно
2009: Election
 
 
 
    More 
Radio broadcasts
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Interactive
 
 
 
    More 
Events
 
 
 
    More 
EUROPE Gateway presents
 
 
 
    More 
European Parliament
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.