Europe.bg
  Home - European Parliament 2007 - EP News
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

European Parliament 2007 / EP News

  • A+
  • A-
05-09-2008

140 жалби подадени от българи до Европейския омбудсман

Евродепутатът Метин Казак: Администрацията трябва да се произнася в разумен срок

До Европейския омбудсман са подадени 140 петиции от България от януари 2007 г. досега, провери българският евродепутат Метин Казак от АЛДЕ, ДПС. Той участва в обсъждането на приетия доклад, с който Европейският парламент подкрепи препоръка на Европейския омбудсман към Европейската комисия. Изказвайки се за "разумните срокове, в които трябва да се произнася всяка администрация", Казак потърси подробна информация от службата на Европейския омбудсман в Страсбург колко са жалбите от българи.

От общо 140-те сигнала има над 30 оплаквания от българската администрация, в това число 17 - от съдебната система, 5 - от органите на реда, 3 - от данъчните служби и общо 14 - от различни местни и централни управления.

9 пъти Европейският омбудсман е бил сезиран за конкретни случаи от българското здравеопазване, има и 2 преписки на пенсионери.

5 телефонни сигнала са подадени за случаи на корупция у нас, а в други 5 писма се атакуват частни компании, някои от тях са мобилни оператори. В 2 други случаи се визират несъвършенства на родното образование.

Постъпили са 4 писма от хора в неравностойно положение, с физически недъзи и лишени от родителски грижи. Има по 1 оплакване за нарушени религиозни свободи и за неравно третиране на  хора с различна сексуална ориентация. Трима работещи се възмущават от собствениците на частни предприятия, а в още 2 други жалби се говори за дискриминация в родината ни.

Повечето конкретни случаи са недопустими за разглеждане, те са извън компетентността на Европейския омбудсман, коментира Метин Казак. Големият брой на жалби от българи до службата в Страсбург се дължи според него на непознаването на правомощията на Европейския омбудсман - той разглежда само жалби, касаещи европейските институции.

Европейският омбудсман не е всевластен, и той не се води началник на омбудсмана на Република България, тези две институции не са йерархично свързани, уточнява Казак. Защитникът в Страсбург не се намесва в работата на национални институции.

Все пак, сред 140-те жалби от България са подадени и двайсетина сигнала, които са допустими за разглеждане от Европейския омбудсман. Внесени са 12 процедури за наемане на служители в евроинституциите и 5 оплаквания за нарушения на Хартата за човешките права. За отношенията на българи с европейските институции се разказва в други 13 сигнала. Има 2 писма, основани на правото на европейските граждани да изпращат петиции, както и 2 писма за нарушени потребителски права.

Друг източник от службата на Европейския омбудсман Никифорос Диамандурос потвърди в четвъртък, че в момента се разглежда жалба на българска неправителствена организация, на която Европейската комисия отказала достъп до информация за процедура по САПАРД у нас. Комисията спестила данни за имената на бенефициентите и компаниите, получили средства по САПАРД у нас. В този случай оплакването е преценено за основателно и на жалбата е даден ход.

В доклада, който Европейския парламент одобри в сряда по искане на Диамандурос, се визира конкретно оплакване на немски гражданин до Европейската комисия, че в Германия се нарушава директивата на ЕК за работното време. Комисията по недопустим начин забавила разглеждането на тази жалба и не предприела мерки.

Не може една администрация да протака произнасянето си по една жалба 4-5 години, тъй като с това се нарушава основно право на европейските граждани, заяви при обсъждането евродепутатът Метин Казак. По този начин се нарушава един от основните принципи от Хартата на основните права - правото на добра администрация, тъй като всяка администрация трябва да се произнася в разумен срок, коментира българският представител Метин Казак.


 
Заедно
Highlights
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
2009: Election
 
 
 
    More 
Radio broadcasts
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
News
 
 
 
    More 
News & Events
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Tenders
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
Interactive
 
 
 
    More 
Events
 
 
 
    More 
European Parliament
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.