Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
09-01-2009

Разплащателната агенция приема документи за субсидиране на микропредприятия в малките населени места

От началото на годината Разплащателната агенция към земеделското министерство започна да приема документи за субсидиране на микропредприятия в малките населени места. Това е последната 15-а мярка от програмата за развитие на селските райони, одобрена от мониторинговия комитет през миналата година, съобщи за вестник "Дневник" заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев.

От пролетта на 2008 г., когато беше отворена Програмата за развитие на селските райони, до средата на декември в офисите на Разплащателната агенция са постъпили 3763 проекта, чиято инвестиционна стойност надхвърля 1.3 млрд. лв.

През декември 2008 г. започна приемът и на общинските проекти, очаквани с нетърпение от кметовете в 231 малки общини, където лошите пътища и липсата на водопровод и канализация са сред сериозните проблеми. Само за месец в офисите на Разплащателната агенция са постъпили проекти от 63 общини на обща стойност 212 млн. лв., съобщи Емил Дърев, заместник- изпълнителен директор на фонд "Земеделие" и Разплащателната агенция.

Други 49 общини и граждански сдружения са внесли инвестиционни искания за 76 млн. лв., насочени за ремонт на читалища, паметници с историческо и културно значение за регионите, за оформяне на площади и уличен паваж и др.

Eкспертите от агроведомството очакват засилен интерес и за създаване на микропредприятия, защото освен за субсидиране на проекти в областта на селския туризъм предприемачите могат да кандидатстват за създаване на дървопреработвателни и мебелни предприятия, фирми за услуги, производство на алтернативна енергия от биомаса, слънчеви лъчи и др.

Не се приемат проекти за създаване на преработвателни предприятия от хранителната индустрия, защото те получават субсидии по други мерки, обясниха експерти.

Субсидията за един проект може да достигне 200 хил. евро (в левова равностойност), които съставляват до 70 на сто от общата стойност на проектите. От началото на декември 2008 г. и общините са започнали да депозират проекти за ремонт и възстановяване на инфраструктурата. По двете мерки могат да кандидатстват не само общини, но също неправителствени организации и частни лица, които инвестират и в реконструкция на исторически и културни паметници.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.