Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
05-02-2009

Репортери без граница: българската преса се отказва от съпротива

Репортери без граница днес публикува доклад за свободата на печата в България, в която разследващата журналистика и медийния плурализъм са сериозно заплашени от организираната престъпност и различни форми на натиск от политически и бизнес интереси.

България се бори да спази задълженията си към европейските си партньори, се казва в днешния доклад на Репортери без граница, който е в резултат на проучване на състоянието на страната, две години след като се присъедини към ЕС. Надеждите за демократизация, родени в началото на 90-те все още не са напълно изчезнали, но изпълнението им зависи от генерални реформи, които бавно се провеждат.

„свободата на печата не се развива в България. Групи от организираната престъпност, които са разбрали ползите от контролиране на новини и информация, са разширили хватката си върху медиите. Контролът на сивата икономика върху медиите заплашва разнообразието на новините и оцеляването на разследващата журналистика. Ние сме обезпокоени от ситуацията, която заварихме при визитата си в София", заявяват от неправителствената организация.

„Някои журналисти прибягват до автоцензура, докато други продължават активно да се съпротивляват на икономическия и политически натиск. Убийството на Георги Стоев през миналия април и бруталното нападение срещу Огнян Стефанов през септември обаче служат като напомняне за рисковете пред тези, които отказват да оставят пресата да се превърне в нищо повече от инструмент за комуникация в услуга на частни интереси",  продължават от Репортери без граница.

Българската преса не е единствената в ЕС, подложена на натиск и насилие от страна на организираната престъпност и парламентарни групи. Около 10 журналисти са под полицейска защита в Италия, други са защитавани в Дания и Франция, докато ЕТА в Испания продължава да оказва натиск върху журналисти, които критикуват терористичните й действия.

В доклада се посочва, че България продължава да бъде един от приоритетите на организацията в рамките на ЕС. Репортери без граница призовава европейските институции и медии да поддържат интерес в България и да разширят подкрепата си за страната.

В последния доклад на организацията, България бе класирана на 59-то място от 173 страни.

Докладът на Репортери без граница на английски език можете да видите ТУК (pdf)



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.