Europe.bg
  Home - European Parliament - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

European Parliament / Analyses

  • A+
  • A-
18-03-2009

Онлайн дискусия с евродепутат Матиас Гроте (ПЕС, SPD – Германия) за ролята на интернет и новите информационни технологии в европейските избори – основни акценти

На 17. март (вторник) се проведе онлайн чат с немския евродепутат социалдемократ Матиас Гроте за ролята на интернет и новите информационни технологии в изборите за Европейски парламент. Дискусията предизвика голям интерес сред гражданите на Европа и получи одобрението, както на участниците, така и на самия Гроте, като начин да се постигне директен контакт с голям брой граждани. Серията от онлайн дискусии с представители на ЕП е част от инициативата „Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!", която се съфинансира от ЕП.

Най-напред помолихме г-н Гроте да даде повече подобности около инициативата eParticipation. Той разказа, че при тази инициатива става дума за това гражданите да могат активно да участват в определянето на европейската политика и тo чрез интернет. Това, което е постигнато вече, е че например в ЕП е инсталирана WEB-TV, както и всички документи са на разположение на всички езици за гражданите. Евродепутатът се надява, че eParticipation ще се изгражда в целия ЕС. „Нуждаем се от система, така че всички граждани да могат да се включват активно в европейската политика и да дават предложения, а след това да могат да проследят какво се е получило от тези предложения", каза Гроте.

Относно ролята на интернет в политиката депутатът разказа своя опит и обясни, че чрез засиленото си присъствие в интернет е установил, че така може да направи темите по-близки до гражданите и че е привлякъл и вниманието на печатните медии и телевизиите върху себе си. Също така чрез социалните мрежи Facebook и Twitter се е засилил неговият директен контакт с гражданите.

На въпроса по темата на дискусията, а именно каква роля ще играят информационните технологии в предстоящите европейски избори, Гроте отговори, че настоящите избори за Европейски парламент сигурно няма да се решат по интернет, но сигурно ще са първите, при които онлайн присъствието ще е решаващо за избирателната активност и резултата за партиите. Според него WEB 2.0 не може да замести личния разговор, но чрез своя блог, YouTube и Twitter той се опитва да направи европейската политика по-прозрачна и да агитира гражданите за европейски проекти.

 


Въпросът около сигурността и прозрачността на едни онлайн избори беше оживено дискутиран. В тази връзка Матиас Гроте каза: „При онлайн изборите манипулацията трябва да е изключена и личната сфера трябва да бъде защитена при всякакви обстоятелства. Аз лично в това съм по-скоро традиционалист, но примерът с Естония показва, че макар и в малък мащаб това работи. Относно прозрачността сигурно трябва да се разработят нови инструменти. Като цяло eParticipation може да допринесе за прозрачност, но затова ни е нужна добра политика. След като разработихме общ вътрешен пазар, имаме нужда и от един социален съюз". „Сигурността винаги е от първи приоритет", допълни той.

Най-големият успех според Матиас Гроте през изминалия мандат на ЕП бил гласуваният през декември климатичен и енергиен пакет. „Този пакет е най-голямата и най-силната програма за защита на световния климат и ще има влияние и върху други части на планетата. Европа не само говори за климатичните промени, но и действа". Евродепутатът ще се кандидатира и за следващия мандат на ЕП. В следващия мандат той иска да работи за това, „финансовата икономика отново да служи на реалната икономика и да започнем екологична индустриална политика. Само така може да се обединят опазване на климата и защита на благосъстоянието и работните места".

„Отидете да гласувате на европейските избори. Само чрез Европа могат да бъдат поставени нови акценти за нов и социален икономически ред. Освен това борбата с климатичните промени трябва да продължи. Промените в нашия климат представляват както икономическа, така екологична голяма заплаха за нас. Освен това Европа е силата на мира в света. От 1945 г. има мир в Европа. Това са три причини, за да се гласува и да се избере една от политическите партии. Използвайте през юни правото си на глас". Това беше призивът и посланието на Матиас Гроте към избирателите.

Европарламентаристът изрази готовност да отговори и на други въпроси на гражданите и на всички писма по електронната поща. За контакт www.groote.eu . Той каза, че за него чатът е бил интересен опит. „Намирам, че такива проекти трябва в бъдеще да бъдат повече насърчавани и в следващия си мандат ще се застъпвам за това".

 



 
Заедно
2009: Election
 
 
 
    More 
Radio broadcasts
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Interactive
 
 
 
    More 
Events
 
 
 
    More 
EUROPE Gateway presents
 
 
 
    More 
European Parliament
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.