Europe.bg
  Home - News & Events - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
02-04-2009

"Айриш таймс": Окаяният вид на София показва по-дълбоко заболяване

Материал на Медиапул

Четири години са много време в живота на президентите. През 2005 г. българският президент Георги Първанов посети Дъблин, отчасти, за да лобира за приемането на страната му в Европейския съюз, тъй като по това време се говореше много, че присъединяването на България може да бъде отложено.

 

 

Ирландия подкрепи приемането на България през 2007 г. Може би имаше и още една причина за посещението на българския президент - да научи рецептата на икономическия успех на Ирландия. Това се казва в обширен материал за България с автор Майкъл Фоли в ирландския вестник "Айриш Таймс".

Миналата седмица ирландският президент Мери Макалийс върна комплимента и посети България. Тя дори подчерта при откриването на академична конференция в Софийския университет, че доброволно е намалила заплатата си с 10% заради икономическата криза, през която преминава Ирландия днес.

Ирландия бе пример, България не го последва

Неотдавна българите гледаха на Ирландия като на модел за подражание, продължава статията. Ирландия, подобно на България, е малка страна в периферията на Европа. Но и двете са бивши колонии, Ирландия, колонизирана от Англия, а България - от Османската империя.

Ирландия беше най-бедният член на Европейския съюз, а се превърна в икономическо чудо и получи всички тези структурни фондове. Когато разберяха, че си от Ирландия, българите питаха как се е случил икономическият бум и какви са шансовете той да се случи и в България.

Как се справя България, се пита авторът на публикацията, който очевидно е бил в София по време на посещението на ирландския президент. София не се е променила много и що се отнася до външния й вид, положението се е влошило след присъединяването на страната към ЕС, коментира Майкъл Фоли.

Дупки, боклук и олющени фасади - символ на провала на Борисов

На булевард "Витоша" все още има бутици на водещи дизайнери, въпреки че може би са по-малко. Има хубави барове и ресторанти, но също и олющени стени, сгради с временни подпори и скелета, напукани или разкъртени павета, в които може да заклещите или извадите обувката си, докато вървите. Светофарите, пътните знаци и билбордовете са счупени или ръждясали. Пътищата са осеяни с дупки, пълни с лед, кал или вода в зависимост от сезона. Стари жилищни блокове, надраскани с боя и често липсващи балкони.

Президентката Макалийс вероятно не е забелязала от колата си, но има много боклук по улиците, както може да се помисли - символ на провала на кмета на София Бойко Борисов, чиято дясна партия ГЕРБ необяснимо се очаква да се представи добре на предстоящите избори.

Състоянието на София - символ на по-дълбок проблем?

Но физическото състояние на София вероятно е само символ на по-дълбок проблем, с който тя не е успяла да се справи - корупцията и мафиотската престъпност. Когато беше кандидат-членка на ЕС, България беше предупредена, че трябва да бъдат предприети мерки срещу корупцията в държавния сектор и най-вече в съдебната система, която трябва да изправи пред съда членовете на мафията. Според наблюдателите на ЕС това не се е случило и страната е застрашена от санкции на Евросъюза, който вече замрази пари от еврофондовете. Това доведе до демонстрации на фермерите, а проекти на ЕС останаха недовършени, включително престижната магистрала, която свързва София с черноморското крайбрежие. Тази магистрала продължава да бъде недовършена.

В баровете на София хора от бизнеса говорят за подкупите, които са платили, а същевременно броят на осъдените за вземане на подкупи е малък.

Междувременно "Трансперънси Интернешънъл" определи България като най-корумпираната страна в Европа и заяви, че е загрижена от нивото на организираната престъпност. Убийства на престъпни босове остават неразкрити, докато престъпниците се движат из София в джипове с тъмни стъкла.

Решението на Брюксел да замрази пари от еврофондовете сериозно намали ентусиазма на България относно Европа.

Грешка ли беше приемането на България в ЕС?

Когато България беше кандидат за членство и организираната престъпност и корупцията в страната поставяха въпроса дали тя някога ще бъде готова за членство, един политолог в София заяви, че България може да стане "мафиокрация", общество, в което управлява мафията, а не правителството. Все още е далече това да се случи.

Има обаче и още един довод - Западът има дълг към България. България беше една от малкото балкански страни, в които не се стигна до война след рухването на комунизма. Въпреки сегашното си състояние, тя е център на стабилността в нестабилен регион. Нейната подкрепа за политиката на западните страни спрямо страните от бивша Югославия, най-вече санкциите срещу съседната й държава Сърбия, без съмнение, беше фактор, който допринесе за израстването на българската мафия.

Начинът, по който се развива България, ще окаже влияние върху европейските амбиции на другите страни от Източна и Югоизточна Европа. Ако не разберем правилно България, бъдещето на Източна и Югоизточна Европа изглежда мрачно. Последиците от мафиокрацията в границите на ЕС са еднакво лоши за всички нас, завършва публикацията в "Айриш таймс".



News & Events
Highlights
Analyses
Interviews


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.