Europe.bg
  Home - European Parliament - Interactive - Radio broadcasts
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

European Parliament / Interactive / Radio broadcasts

  • A+
  • A-
02-06-2009

„Ти решаваш!”

Audio
Requires JavaScript and Adobe Flash Player.

Между 4 и 7 юни ние, европейските граждани , ще изберем новите 736 членове на Европейския парламент. За първи път Европарламентът организира една обща информационна кампания, чиято цел е да насърчи максимален брой граждани на всяка от 27-те страни-членки да упражнят правото си на глас. "Ти решаваш" е мотото на информационната инициатива за шестите поред избори за евродепутати. Темата ни днес са институционалните и граждански те инициативи за повишаване на избирателната активност в ЕС.

Европарламентът ви убеждава, че вашият глас е важен и че вие решавате. Мислите ли, че действително нещата зависят от вас? Радио България направи малка анкета сред минувачи.

“Не смятам – скептична е столичанка. – Защото нещата са както винаги предрешени и не смятам, че зависи от някой от нас”.

“Не – казва и друга, която също е убедена, че гласът й не е важен. – Защото мисля, че от никой български глас не зависи. И смятам, че „стара” Европа ползва страните от Източна Европа като колониални държави. Това е тяхната политика”.

“Да, мисля, че всичко зависи от мен – убедена е пък млада госпожица. – Аз съм млад човек, бъдещето е пред мен, в него ще живея аз, т.е. сега аз решавам. Не мога да чакам да остарея, за да си изкажа мнението и мисля, че има много начини младите хора да участват по-активно в политиката”.

“Вярваме, да. Смятаме, че ние сме младото поколение, нещата трябва да се променят по някакъв начин”, добавя друго момиче.

“Както каза и моята приятелка, от нас зависят нещата – включва се и момчето до нея. – Аконе гласуваш, нищо не можеш да промениш”.

Виолета Симеонова-Станичич е новият ръководител на Информационното бюро на ЕП в България. Поемайки поста от предшественика си Тоон Стрепъл, тя заяви, че непосредственият й приоритет е да работи за повишаване на избирателната активност на предстоящите европейски избори. Помолихме я да обясни защо е важно хората да гласуват в тези избори?


“Европейският парламент се превръща в една от водещите институции на ЕС, тенденция, която окончателно ще бъде затвърдена от ратификацията на Лисабонския договор, за която всички се надяваме и очакваме възможно най-скоро. Решенията, които се вземат в ЕС, до голяма степен се доминират или се вземат съвместно с ЕП и в този смисъл това е една от институциите, които определя посоката на развитие на ЕС. Макар че има партийна динамика, в ЕП няма типичната за националните парламенти борба между опозиция и мнозинство. Хората, които се изпращат в ЕП, до голяма степен работят заедно, в съгласие, договаряне, а не в постоянно противопоставяне и „извиване на ръце” политически. В този смисъл всеки гражданин, давайки своя глас, първо дава една още по-голяма демократична легитимност на тези избраници в ЕП. От друга страна, до голяма степен от техните личности, талант и професионален капацитет зависи как този процес на взаимно договаряне, убеждаване, консенсус ще води до най-голям брой и максимално най-добри за нас и всекидневния ни живот закони. Така дребната мощ, която има всеки един глас, се превръща в огромната власт и сила, която в крайна сметка има ЕП като представителство на 375 милиона гласоподаватели”.

И все пак, как можем да убедим средностатистическия европеец, че точно от неговия глас зависи бъдещето на обединена Европа?

“Приемат се изключително много прагматични въпроси, които наистина влияят върху всекидневния живот – от типа: нови права за пътниците в железопътния транспорт, включително плащане на компенсации за закъснение, когато влаковете направят такова – обяснява г-жа Симеонова-Станичич. – Само след няколко години ще се въведе унифициран формат на шофьорските книжки в цяла Европа, който ще бъде с размерите на кредитна карта и ще се приема навсякъде. Също така образованието на лекарите и медицинските сестри се признава във всички европейски държави и те могат да работят без бариери навсякъде в ЕС. Има такива стотици конкретни примери, които подсказват как решенията в ЕП наистина променят всекидневието ни.”

Ако разделим общата стойност на предизборната кампания на ЕП – 18 милиона евро, на броя на потенциалните избиратели, се падат по около пет евроцента на гласоподавател. Като минат изборите, по какъв критерий ще бъде оценено дали тези пари са били похарчени ефективно? Колко процента активност би била „успех” и съответно „провал” на комуникационната кампания?

“Нямаме поставена норма, така че да се каже: “Ако сте изпълнили нормата от 30 на сто, всеки процент над нея е успех, а всеки процент под нея е неуспех”. Няма такова нещо. Добър отзив в общоевропейски мащаб е това, за което работи тази кампания и към което са насочени всички усилия. Тя не струва скъпо и се цели да се постигне максимален ефект с малко, но ефектни билбордове, триизмерни инсталации, choice box-послания или нещо друго. Успех ще бъде, ако наистина има добра избирателна активност, а българите осъзнаят, че за първи път са част от едно общо европейско гласуване и като граждани на ЕС имат абсолютно същата тежест, която могат да използват и упражнят, гласувайки на 7 юни”.

Като досегашен евродепутат и зам.-председател на Комисията по конституционни въпроси в ЕП, българският съдия Душана Здравкова беше инициатор на доста мащабна кампания за стимулиране на студентите да гласуват. Според нея, по-активни ли ще са на евровота младите гласоподаватели или по-дезинтересирани, каквото е присъщо за възрастта им?


“Аз искрено се надявам на тези избори младите хора да бъдат по-активни. Не случайно ние им посветихме цяла кампания. Казвам ние, защото това се случи в европейски мащаб заедно с Асоциацията на европейските студентски дружества. Една кампания, която се наричаше „Младежта гласува” и която стартира още през септември в сърцето на Европа, в Университета на Виена. Там имаше представители на над 20 страни от цяла Европа. Специално в България, мисля, че кампанията беше добре представена в различните университетски градове с активни млади хора. Накрая тя финишира у нас с една голяма среща в Информационния център на ЕП в София, на която младите хора формулираха свой младежки меморандум. Кампанията за Европа пък приключва в Единбург в края на май.”

Според Вас, коя кампания би могла да мотивира повече младите хора да гласуват – официалната на ЕП или кампании като вашата?

“Аз смятам, че всички форми са важни, защото това са различни начини да се стигне до младите хора и въобще до гражданите – казва Душана Здравкова. – Далитова ще става с огромни плакати, с които са облепени всички сгради на европейските институции, представителствата в съответните държави, това е въпрос на възприятие. Но мисля, че е много важно евродепутатите, кандидатите за евродепутати да се срещат непрекъснато с хората, не само по време на кампания. Аз лично съм привърженик на интернет-кампанията, online-контактите с младите хора. Правих няколко пъти online-дискусии с тях –изключително полезни за мен, надявам се и за тях. В днешно време вече дискусиите са в блоговете, във Facebook. Другите форми като че ли малко поостаряха. Изключвам формата „лице в лице”, когато човек се среща и обсъжда конкретни проблеми с граждани, които го търсят. Всички варианти са полезни”.

Свързахме се по телефона с Драган Стояновски, президент на AEGEE– EuropeanStudents' Forum. Базираната в Брюксел младежка организация прави така наречената “YVote 2009” кампания, където Y идва от Youth(младеж). Какво е мнението му в този контекст, ще гласуват ли младите на изборите?


“Със сигурност отговорът е не, за жалост – казва той. – И това не засяга само студентите, а и останалите европейски граждани, които не се интересуват особено от въпросите, които са на дневен ред в Съюза. И причината за това е на първо място липсата на информираност. Освен това повечето хора са убедени, че гласуването едва ли ще промени нещата, защото решенията все още се вземат от институциите в Брюксел, които не се съобразяват с мнението на хората”.

И все пак, защо според Вас младите хора трябва да гласуват на предстоящите избори?

“Отговорът е много прост – казва Драган Стояновски. – Защото е неоспорим факт, че Европейският парламент придобива все по-широки правомощия от година на година и взима все повече решения, свързани с нашия живот. А колкото повече расте ролята на Европейския парламент, толкова по-силен става ЕС. От друга страна, хората все по-малко се интересуват от тези институции, което е необяснимо. Затова смятам, че именно младите хора трябва да променят нещата и да се опитат да разясняват на хората, че всъщност именно тези европейски институции вземат решенията, засягащи пряко нашето ежедневие и че ако не се ангажираме в този процес, всъщност ще позволим други да определят начина ни на живот”.

Какво очакват младите хора от бъдещите депутати ?

“Мисля, че определено младите хора са най-големите бенефициенти на проектите на ЕС. Това се отнася особено за областта на образованието с програмата ЕРАЗМУС и възможността за свободно придвижване в рамките на Съюза. А по отношение на очакванията им за близките години – на първо място младите хора се интересуват от глобалните проблеми. Става дума за опазването на околната среда, промените в климата, последиците от световната финансова криза. Те си дават сметка, че тези сериозни въпроси могат да бъдат разрешени с международни съвместни усилия. Освен това сред младите хора има много безработни и безработицата расте от ден на ден. И особено в този момент на икономическа криза те очакват от ЕС повече възможности за откриване на работни места, особено за хора, които нямат още професионален опит, както и за работа в чужбина”.


Фернандо Наваро е главен редактор отдел „Икономика и политика” в европейското издание Cafebabel.com, отговаря и за уеб портала www.eudebate2009.eu, посветен на предстоящите избори. Ето какво каза той пред Радио България:

“Ако младите хора се вълнуват от проблеми като заетостта, свободата в интернет пространството, ако те се интересуват от въпроси, засягащи имиграцията или от още по-наболели проблеми като всичко свързано с икономическата криза, те трябва да защитят определена политическа програма по отношение на бъдещите действия на Европа. Европейският парламент е единствената европейска институция, която се избира чрез преки всеобщи избори, а след няколко месеца той ще утрои своите правомощия. Така че сега повече от всякога, трябва да се гласува на европейските избори. И ако не сте гласували на предишните избори, сега е моментът! Всъщност това са първите европейски избори, които наистина могат да променят политическите тенденции в Европа. В нашия сайт eudebate2009.euмладите настояват най-вече за по-ясна европейска политика и по-точно за възможността да се разграничат различните политически течения в Европа. Досега проблемът на ЕС беше, че на практика злоупотребяваше с т.нар. консенсус. Младите хора губят интерес към европейските избори, защото те си дават сметка, че са изправени пред една единствена политическа алтернатива и по-точно пред едни политически течения, които в последствие ще се обединят в името на този т. нар. консенсус. И в крайна сметка различните политически течения отново ще уеднаквят позициите си, а това е демотивиращо за гласоподавателите”.

Тази рубрика се излъчва от Радио България по проекта „Взаимодействаме с Европейския парламент”, изпълняван от Европейския институт с финансовата подкрепа на Генерална дирекция „Комуникация” на Европейския парламент. Вашите въпроси, коментари и предложения са добре дошли в нашата редакция, както и на електронния адрес info@europe.bg. За повече подробности вижте уебсайта http://parliament.europe.bg

Илиана Райчева, Венета Николова



Interactive
Radio broadcasts
Video
Audio


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.