Europe.bg
  Home - News & Events - Interviews
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Interviews

  • A+
  • A-
09-06-2009

След евровота: Благородна Филевска пред Портал ЕВРОПА

Интервю на Портал ЕВРОПА с българката Благородна Филевска, която беше кандидат за евродепутат в листата на ПАСОК - партията, която спечели евровота в Гърция.

Кои и колко са кандидатите от ПАСОК, които стават евродепутати?

Както е известно, след измененията в Договора от Ница през 2007 г. броят на евродепутатите от Гърция беше редуциран от 24 на 22. Според резултатите от изборите на 7 юни депутатите на Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК в Европейския парламент ще бъдат 8, а именно: Йоргос Папаконстантину – икономист, досегашен депутат в гръцкия парламент; Силвана Рапти – журналист, досегашен депутат в гръцкия парламент; Ставрос Ламбринидис – досегашен ръководител на парламентарната група на ПАСОК в Европарламента, Хрисула Саацоглу-Палиадели – преподавател по класическа археология, ръководител на разкопките на царските гробове във Вергина; Йоргос Ставракакис – сеизмолог, Марилена Копа – преподавател по Балканска политика в университета ПАНДИО, досегашен евродепутат, Ани Подимата – журналист, досегашен евродепутат; Критонас Арсенис – икономист.

Вие как продължавате политическата си кариера?

Не бих си позволила от сега да дам еднозначен отговор що се отнася до това дали участието ми в бюлетината на ПАСОК за изборите за Европейски парламент ще има продължение с една класическа политическа кариера. Със сигурност, обаче, ще участвам в по-нататъшната работа на оформилата се от 22-мата кандидат-евродепутати – от които 8 вече депутати – работна група. Още при обявяване на листата на кандидатите председателят на ПАСОК Йоргос Папандреу обяви инициативата групата да продължи да работи координирано и в бъдеще, като тези, които не попаднаха в Европейския парламент, ще бъдат в постоянни работни отношения с евродепутатите на партията и ще имат директни контакти с Брюксел, изпълнявайки по този начин ролята на контактни звена с определени групи от обществото.

Сигурно сте проследили резултатите от изборите в България. Коментарът Ви за печелившите, губещите, избирателната активност?

Естествено, че следя политическия и обществения живот в България и съм информирана за резултатите от изборите. Аз самата дори гласувах за българските кандидати в избирателната секция в българското посолство в Атина. Но не бих си позволила да коментирам резултатите в рамките на модела „печеливши – губещи”. На мнение съм, че до момента, до който придаваме на които и да било избори в обществено-политическото пространство характер на спортно състезание, резултатът от тях – в това число и при национални избори, винаги ще остава извън смисъла на политическия диалог, който всъщност би трябвало до доведе до максимално положителен резултат за обществото като цяло… Що се отнася до избирателната активност, смятам, че в голяма степен е израз на един протестен вот срещу политически сили, политици и политики. От друга страна, ще си позволя да добавя, че със сигурност отразява и ниска информираност на потенциалните избиратели във връзка със същността и ролята на Европейския съюз и неговите институции. Друг е въпросът кои са факторите, които обуславят тази ниска информираност…

Защо, при положение, че в ЕС като цяло доминира десницата, ПАСОК има толкова убедителни резултати в Гърция?

Това е въпрос преди всичко на политическа култура и демократични традиции, които характеризират гръцкото общество като цяло. Гръцкото общество е активно гражданско общество с изградени политически рефлекси и трудно се влияе от политически конюнктури. Убедителното надмощие на ПАСОК на тези избори преди всичко е знак, че мнозинството от гърците споделя и одобрява визията на партията, визията на европейски социалисти за една обединена Европа, в обществено-политическото пространство на която предимство има нейният гражданин, неговите човешки и социални права – без разлика от неговия произход и местонахождение. Силната подкрепа на избирателите за гръцките социалисти е и един вот на гръцкото общество срещу консервативната политика на действащото в момента правителство на дясноцентристката партия „Нова демокрация”. Смятам също така, че е и протестно послание срещу преобладаващите и засилващите се в последно време в ЕС консервативни и неолиберални тенденции.

Какви са плановете на ПАСОК за нови българи в техните листи и дали и други гръцки партии ще последват примера им с включване на наши сънародници в техни кандидатски листи?

Включването ми в листата на партията за изборите за Европарламент е висока оценка на личните ми качества и способности, но и не само. Изборът на ПАСОК и лично на неговия председател Йоргос Папандреу в мое лице – на един имигрант, на един гражданин на друга европейска държава – е жест обаче преди всичко към десетките хиляди имигранти в Гърция, в това число и на българите, които работят и живеят тук – бивши икономически имигранти и настоящи равноправни граждани на Европейския съюз. Ще подчертая още, че е и една инициатива с историческо съдържание, тъй като това е първата кандидатура на гражданин от бившия „Източен блок” в листа на друга европейска страна. Едно бъдещо участие на други чужденци, в това число и на българи, в листа на партията за евроизбори, ще е по-добре според мене да обсъждаме след изтичането на този мандат на Европарламента, който дори още не е започнал своята работа. Що се отнася до достъпа на чужденци за членство и позиции в партията, непременно трябва да подчертая, че Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК е политическата формация в Гърция, която първа даде възможност на имигрантите в страната да участват равноправно в нейните редици. Вече няколко години нашата сънародничка Диана Иванова от Варна е сред няколкото чужденци-членове на Националния съвет! ПАСОК е и политическата сила, която първа постави и отстоява с последователност пред гръцкото общество, а и пред ЕС, въпроса за равностойно участие и представителство на имигрантите в обществено-политическия живот на страните-членки и в основни техни институции. Не бих могла обаче да коментирам намеренията на други гръцки партии по въпроса. Факт е, че и една друга партия от лявото политическо пространство също включи в листата си за тези изори и представител на имигрантите в страната.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.