Europe.bg
  Home - European Parliament - About the initiative
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

European Parliament / About the initiative

  • A+
  • A-
05-08-2009

За проекта "Взаимодействаме с Европейския парламент"

"Взаимодействаме с Европейския парламент"

Ангажиране на гражданите във формулирането на общите цели и политики на Европейския съюз чрез насърчаването им да се включват в общоевропейския дебат - това е основната цел на комуникационната кампания "Взаимодействаме с Европейския парламент". Тя се осъществява на различни езици чрез интернет-платформата http://parliament.europe.bg от Фондация "Европейски институт" в сътрудничество с Центъра за модернизиране на политики, Портал ЕВРОПА и "Радио България" на БНР.

Екипът на инициативата си е поставил за цел да улеснява комуникацията между гражданския сектор и институциите на ЕС, в частност членовете на Европейския парламент.

Кампанията цели да стимулира включването в общоевропейския дебат на гражданите и обществените организации от 20 държави-членки на ЕС, както и от страните от Западните Балкани. Инициативата се осъществява чрез интернет и включва разработване и разпространение на информационни и аналитични материали по ключови въпроси от работата на ЕП, серия online дискусии и видео-разговори с членове на ЕП, както и създаване на тематични радиопредавания, свързани с функционирането на ЕП - копродукция с "Радио България" – БНР. Основен акцент са ролята на Европейския парламент като единствен пряко избиран от гражданите орган на Европейския съюз, и начините, по които той функционира. Тя е подходящ повод да погледнем напред към новата роля и повишените правомощия на ЕП съгласно Лисабонския договор, изискващи още по-интензивен диалог между гражданите и евродепутатите.

Кампанията започна с изборите за Европейски парламент през юни 2009 г., продължава 16 месеца и завършва през 2010 г. Тя е продължение на проекта „Сега – взаимодействаме с ЕП!”, финансиран чрез ГД „Комуникация” на ЕП в рамките на Годишната програма за 2008 г. за предоставяне на безвъзмездна подкрепа. Благодарение на този проект беше изградена интерактивната информационна система http://parliament.europe.bg: интерактивен посредник между избирателите и избраните в ЕП по всички актуални въпроси от европейския дневен ред. Водещ стремеж за екипа ни е да изясни на целевите групи институционалната уредба на ЕС и специалните роля и място в нея на Европейския парламент - с акцент за начина, по който неговите решения се отразяват както върху всекидневния живот на гражданите, така и върху глобалните външнополитически процеси.

Всички дейности са насочени към стимулиране на общоевропейския демократичен дебат чрез включване на гражданите и гражданските организации от различните държави-членки (20 в рамките на проекта) и подкрепа за увеличаване на ефективността на комуникациите с институциите на Европейския съюз при формулиране на политиките. Подходът за изпълнение на проекта предвижда промотиране и увеличаване на взаимното разбиране на културното разнообразие в Европа.

Нашата целева аудитория е широка, многоезична и от различни държави-членки на ЕС, като обръщаме особено внимание на представителите на академичните среди, младите хора, блогосферата, медиите и гражданските организации. Освен на територията на ЕС, проектът се насочва и към гражданите в страните от Западните Балкани: Хърватия, Турция, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Черна Гора и Сърбия. За осъществяване на целите на проекта, продължават изградените трайни партньорства с организации като мрежите PASOS, CHALLENGE, Balkan Communication Network, Local Development Booster и Европейските информационни центрове от мрежата "Европа Директно".

Вижте ТУК повече за организациите, изпълняващи инициативата.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.