Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
09-06-2010

ЕК повтори съмненията си в Българската статистика

Европейската комисия повтори съмненията си в качеството на българските статистически данни. "Имаме известни съмнения за българската статистика. Притесненията ни са свързани с два аспекта - промяната в проектобюджета за тази година и от планирания бюджетен дефицит", заяви говорителят по финансовите въпроси на ЕК Амадеу Алтафаж, цитиран от „Дневник".

"Комисията беше информирана със закъснение от българските власти за размера на ревизията в бюджета за тази година. Това нарушава европейските договори," посочи Алтафаж. "Второ, комисията няма информация защо българските власти са ревизирали бюджетната си прогноза от балансиран бюджет до бюджетен дефицит от 3.8% за 2009г.," обясни той. "Ревизията противоречи на макроикономическите сценарии, които са непроменени и дори се подобряват," заяви Алтафаж.

"Вследствие от тези важни промени, настъпили в твърде кратък срок, Европейската комисия не може да оцени бюджетните планове на българското правителство за тази година. Това оправдава намерението ни да изпратим мисия," каза Алтафаж. Той посочи, че през април Евростат е приел без резерви статистическите данни, получени от София, защото според информацията, предоставена от българските власти през април, не били планирани никакви значителни бюджетни ревизии.

Говорителят посочи още, че предстоящата мисия на Евростат, която ще търси повече информация по тези въпроси, не е редовната мисия, която ще се занимава с бюджетния дефицит. за 2009г. Вчера Министерството на финансите и Националния статистически институт представиха предстоящото посещение на евроексперти като планирано и редовно.

Според Алфатаж обаче, става дума за две различни неща - вчера обявената мисия ще преценява дали българската бюджетна статистика е достоверна и как е използвана тя за изготвянето на бюджет 2010. Вече планираното за втората половина на годината посещение пък ще разглежда причините за бюджетния дефицит за миналата година.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.