Europe.bg
  Home - News & Events - Interviews
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Interviews

  • A+
  • A-
27-08-2010

Иван Бъчваров: Има некоординирани действия с КЗП

Иван Бъчваров е главен секретар на Комисията за защита на потребителите. На 27 август той отговори писмено на въпросите ни, свързани с работата на Европейския потребителски център, и  относно отстраняването на директора му, Албена Палпурина. Нейната позиция четете ТУК .

Портал ЕВРОПА благодари на КЗП за оказаната готовност за съдействие по представяне и на двете гледни точки по създалата се ситуация.

Господин Бъчваров, какъв е статутът на Европейския потребителски център? Какво отношение има Комисията за защита на потребителите към неговата дейност, управление, отчитане на работата на екипа му?

КЗП отговаря за изпълнение на задачите, които са в основата на изпълнение на целите на Европейски потребителски център - България. ЕПЦ - България е част от мрежата на потребителските центрове в ЕС, в която участват и Исландия и Норвегия.

Ежемесечно екипът на ЕПЦ изготвя отчети за свършената работа, които представя в КЗП, заедно с план за дейността през следващия месец с цел контрол по цялостното изпълнение на проекта. Бюджетът за финансиране на ЕПЦ - България се формира 50% от ЕК и останалите 50% от бюджета на КЗП.

Как взаимодействате с Европейската комисия и Министерство на икономиката по развитието на проекта? Кога приключва грантовото споразумение с ЕК?

Едно от изискванията на ЕК при разработването на проекта за ЕПЦ е всяка страна-членка да определи организацията-домакин, към която ще функционира центърът. В случая за нашата страна Министерство на икономиката, енергетиката и туризма е органът, който е определил КЗП да изпълнява ролята на организация-домакин.

Ежегодно се изготвя предложение за проект за функционирането на ЕПЦ. След представянето и одобрението се подписва грантово споразумение със срок от една година. Настоящото изтича в края на 2010 г.

Планира ли се промяна в статута на Европейския потребителски център? В какво правоотношения е КЗП със служителите му?

Не е в нашата компетенция. Сключени са граждански договори с определен предмет с четири лица с конкретни задачи, имащи оперативна самостоятелност по организацията на изпълнението им.

Каква е оценката Ви за дейността на ЕПЦ? Как ще се развива Центърът в бъдеще?

Проектът не е завършил, а оценката се прави цялостно.

Бихте ли коментирали причините за отстраняване от длъжност на ръководителя на Европейския потребителски център - г-жа Албена Палпурина?

В дейността на г-жа Албена Палпурина са констатирани действия, които водят до административни нередности. Има некоординирани с КЗП действия.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.