Europe.bg
  Home - European Parliament 2007 - EP News
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

European Parliament 2007 / EP News

  • A+
  • A-
15-02-2012

М. Неделчева в Страсбург: ЕК трябва да има по-големи амбиции за реформата на ОСП

Днес по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург членовете на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони проведоха извънредно заседание по доклада за преките плащания, който е един от основните законодателни доклади в реформата на Общата селскостопанска политика за програмния период 2014-2020 г. Докладчик на ЕНП (докладчик в сянка) е г-жа Mairead McGuinness.

Представителите на страните-членки имаха възможност не само да представят позициите на страните си, но и да намерят общоевропейски решения в полза на земеделците в Европа. В дискусията активно участие взе и единственият български евродепутат в Комисията по земеделие Мария Неделчева (ЕНП, ГЕРБ). Тя очерта няколко основни момента, свързани с бъдещата ОСП, които засягат България.

В началото на изложението си българският представител се спря на несправедливото разпределение на субсидиите, което според нея трябва да бъде премахнато още през 2014 г., а не както беше предвидено през 2016 г. Неделчева сподели мнението си, че амбициите на ЕК трябва да са по-големи, а не да се стигне до ситуацията, в която увеличаването с 30% според някои да бъде достатъчно. Защото трябва да се помисли какъв силен политически сигнал да се даде на земеделските производители, свързан с изравняването на директните плащания, за които говорим толкова дълго, смята българският евродепутат.

Вторият момент, който Неделчева разгледа, е свързан с референтна 2011 г. Тя изрази притеснения от предложения от Комисията подход при въвеждане на 2011 г. като референтна година за кандидатстване през 2014 г. "България, за разлика от старите страни членки на ЕС, има потенциално допустима за подпомагане площ, значително по-голяма от текущо заявяваната. Наблюдава се ежегодно увеличение на заявителите и тенденция за нарастване на обработваемата земя", аргументира се Неделчева.

На следващ ред тя наблегна на проблема с българските животновъди. "Както вече неведнъж подчертах 90% от българските животновъди не притежават земята, която използват и досега нямаха право да бъдат субсидирани. Новата схема на комбинирани плащания с европейски средства трябва да е опростена и да остане в първи стълб", заяви българският европарламентарист.

Неделчева обърна внимание също така и на идеята за гъвкавост между двата стълба. Тя поиска повече разяснения относно това по какъв начин е изчислено колко точно процента е най-удачно да се прехвърлят от първи във втори стълб и обратно и дали има гаранции за равномерното разпределение на тези средства.

Следващият въпрос, който българският представител засегна, е свързан с 30% обвързване на директните плащания с мерки за опазване на околната среда. Неделчева подчерта, че за България, както и за много други страни, въвеждането на такъв задължителен елемент за "зелени дейности" е твърде висок. Тя постави въпрос за това какви трябва да бъдат санкциите за неизпълнение на тези мерки и предупреди, че не трябва да се стига до ситуация, в която санкциите да са по-големи от отделените за плащания средства.

Във връзка със зелените мерки Неделчева обърна внимание и на допълнителните административни процедури. Според данни на Комисията по земеделие за прилагането на новата схема за директните плащания са изчислени 15% допълнително. Допълнителната административна тежест трябва да бъде избегната е категоричното мнение на българският депутат.

Друг проблем, който тя засегна е свързан с дефиницията "активен фермер". Според нея ЕНП трябва да има ясна позиция по определението на активен фермер, което да бъде направено или на общоевропейско равнище или на ниво държава-членка. Ако се направи на национално равнище обаче, смята Неделчева, ЕК трябва да гарантира, че няма да се стигне до ситуация, в която се фаворизират определени сектори или определени държави производителки.

В края на изложението си българският представител постави въпроса, свързан с районите в неблагоприятно положение. От голямо значение е как ще бъдат дефинирани тези области, в какъв срок страните трябва да определят регионите си и въз основа на какви критерии", поясни Неделчева. Тя подчерта, че това не трябва да води до допълнителни административни пречки и изразходване на допълнителни средства и време, както от страна на стопаните, така и от страна на националните администрации.



 
Заедно
Highlights
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
2009: Election
 
 
 
    More 
Radio broadcasts
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
News
 
 
 
    More 
News & Events
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Tenders
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
Interactive
 
 
 
    More 
Events
 
 
 
    More 
European Parliament
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.