Europe.bg
  Home - News & Events - Interviews
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Interviews

  • A+
  • A-
08-02-2006

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИБЕРАЛИ: “ПРАВИТЕЛСТВОТО ВИ ТРЯБВА ДА ИЗБЯГВА САМОДОВОЛСТВОТО”

Говорителят на Групата на Либерално-демократическия алианс за Европа в Европейския парламент (ALDE) – Нийл Корлет даде специално интервю за Портал “Европа”:

Каква е оценката на вашата група за готовността на България и Румъния да се присъединят към ЕС?

Групата на Либерално-демократическия алианс винаги е подкрепяла България и Румъния в стремежа им да се присъединят към ЕС и се надява, че датата 1 януари 2007 година може да бъде постигната като цел. Успокоително е да се види, че новото българско правителство се стреми към присъединяване през 2007 година. То заявява волята си да изпълни необходимите реформи. Това твърдо заявление е важно. Това обаче, което е по-важно за Либерал-демократите, е конкретното изпълнение на реформите в критичните области, така, както Европейската комисия ги определи в последния си Доклад за напредъка. В тези области са необходими повече усилия.

В кои сфери са основните трудности и пречки?

Една от проблемните все още сфери е съдебната система. Реформите изискват време – освен това преди да се оценяват и измерват видимите промени, е необходимо да приключи цялостно промяната в законодателството. Ангажиментите, поети от българското правителство, трябва да бъдат последвани от политически дела. Българските власти трябва да използват следващите няколко месеца, за да постигнат видим напредък, най-вече в борбата срещу организираната престъпност и интеграцията на ромите в българското общество.

Каква е оценката ви за ефективността на настоящото българско правителство в постигане на критериите за членство в ЕС?

Българското правителство подчертава, че прави най-доброто, на което е способно, за да изпълни европейските изисквания, но то трябва да покаже подновени усилия и да избягва самодоволството. Според нас – Групата на Либерално-демократическия алианс за Европа в Европейския парламент (ALDE) – не е разбираемо, например, че до декември миналата година, правителството не съумя да окомплектова напълно персонала на Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси, чиято цел е да подобри позициите на ромите в българското общество. Това е нещо, което българското правителство би могло да изпълни сравнително бързо. Тук трябва да се проявява повече решимост.

Какво е като цяло настроението сред вашите избиратели и поддръжници за България и Румъния като бъдещи членки на ЕС?

Отхвърлянето на Европейската конституция от две страни-членки беше шок за европейската система и принуди всички да преосмислят темпото на промени. Със сигурност тези референдуми втвърдиха мненията и съзнанието на мнозина от гражданите на ЕС. От друга страна, политиците се принудиха да обясняват и доказват правотата на своите решения с по-голямо старание. Нека не забравяме, че ратификацията на договора за присъединяване все още е във висяща фаза в редица страни – членки на ЕС. Парламентаристите в тези държави трябва да отговарят пред своите избиратели – а тези избиратели като цяло се противопоставят на по-нататъшни разширявания сега.

Едно евентуално отлагане на членството би ли променило кой знае какво в двете страни?

Важното е, че България и Румъния ще се присъединят към Европейския съюз – когато са готови. Точната дата е от второстепенно значение. Едно забавяне с няколко месеца или една година, макар и достойно за съжаление, не би било драматично в дългосрочна перспектива. Сега зависи от България да направи всичко по силите й, за да постигне първоначално набелязаната като цел дата – 1 януари 2007 година.

(Портал "Европа")


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.