Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
28-07-2008

Писмото от Брюксел, което взриви управляващата коалиция

Вестник "Сега" публикува пълния текст на предупреждението на генералния директор на ГД "Регионална политика" Дирк Анер до трима български министри.

Вестник "Сега" неволно смути заседанието на управляващата коалиция в Банско, като публикува в деня на откриването му информация, че Еврокомисията спира авансовите плащания по Кохезионния фонд за пътни проекти в България заради съмнения за корупция във Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ). Под заплаха са 1,6 млрд. евро по оперативна програма "Транспорт" за модернизация на жп линии, магистрали и речния превоз, ако България не даде безспорни доказателства за почтеност.

Предупреждението се съдържа в писмо на генералния директор на Генерална дирекция "Регионална политика" Дирк Анер от 22 юли 2008 г. Точно той през януари пръв замрази временно еврофондове по предприсъединителната програма ИСПА. С новото писмо Анер информира българските власти, че временното спиране на парите от тази програма за магистрала "Люлин" и за техническата помощ за изготвяне на проекти за общоевропейските транспортни коридори през България е отнесено на равнище комисари, което по правилата на ЕС го прави окончателно. В документа се казва още, че няма да има никакви други плащания по оперативна програма "Транспорт", чийто основен бенефициент е пътният фонд, докато не се изчистят всички съмнения за корупция.
 
Още: Тематична рубрика на Портал ЕВРОПА - "Докладиада"... 

В събота вицепремиерът Меглена Плугчиева нервно възрази от Банско, че писмото на Дирк Анер не третира въпроса за спирането на парите за Оперативна програма "Транспорт", и емоционално обвини "Сега" в превратно тълкуване на текста му.

Според нея писмото засягало само темата за ФРПИ и било "предупреждение за саниране на компрометирания фонд". Председателят на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев пък заяви, че писмото визира единствено необходимостта от нова ревизия на пътния фонд.

Поради възникналите противоречия вестник "Сега" публикува пълния текст на писмото на Дирк Анер, за да може всеки читател сам да направи своите изводи.

Портал ЕВРОПА ви съветва да използвате ТОЗИ ЛИНК, който отвежда към публикацията на влиятелния всекидневник...


Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia