Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
29-03-2010

Илиана Иванова, Ивайло Калфин и Слави Бинев за кризата в ЕС и българския път за изход от нея

Проблемът с икономиката на Гърция е важен не заради големината на страната или броя на населението й, а защото покрай гръцкия бюджетен дефицит излиза въпросът за устойчивостта на публичните финанси в Европейския съюз като цяло.

Много държави-членки на ЕС имат прекалено голяма задлъжнялост. За 2010 г. прогнозите сочат, че средно за ЕС бюджетният дефицит ще бъде 7% от БВП, а равнището на държавния дълг 80%. "Това са тревожни цифри на фона на критериите по Маастрихт и по Пакта за стабилност и растеж", коментира зам.-председателят на специалната Комисия в ЕП за борба с финансовата и икономическа криза Илиана Иванова (ЕНП-ГЕРБ) по време на граждански форум за антикризисните мерки, който се проведе в петък в Габрово.

Без стабилност на публичните финанси действието на антикризисните мерки няма да е устойчиво, смята българският евродепутат. "Действието им ще е като да вземеш аналгин, за да ти мине временно главоболието, но после то ще се появи пак", посочи Илиана Иванова - ето защо според нея е важно държавата да балансира между стремежа си да стимулира икономиката и да запазва стабилността на публичните финанси.

В рубриката "Интерактивно" Портал ЕВРОПА е публикувал пълен видеозапис в 15 части от дискусията, която нашите читатели имаха възможност да гледат на живо чрез видеоизлъчване. Мнозина от тях зададоха въпроси и изпратиха коментари по темата чрез чат-платформата на Europe.bg, която също беше отворена по време на форума, който се проведе в партньорство с Информационния център "Европа Директно" - Габрово.От своя страна зам.-председателят на Комисията по бюджети в ЕП Ивайло Калфин (С&Д-КЗБ), който също участва в гражданския форум в Габрово, организиран от Информационното бюро на ЕП за България, каза, че основният проблем на Гърция е, че от години тази страна води грешни статистики - задълженията и пасивите се изкарват извън баланса. "Проблемът в България не е като гръцкия - проблемът не е с разходите, а с приходите, със събираемостта на приходите", коментира Ивайло Калфин.

Според бившия външен министър няма смисъл "да се плашим" с гръцки сценарий. Официално за месец януари 2010 г. има 36% по-малко приходи, също така около 40 на сто са спаднали приходите от ДДС, каза евродепутатът. Най-мрачната прогноза според него е МВФ да ни наложи ограничения, които ние сами принципно бихме могли да си наложим.

Старите държави-членки на ЕС обаче се опасяват, че новоприсъединилите се като България може да повлияят с грешките си върху стабилността на еврозоната. "Ние в момента сме много по-дисциплинирани от гърците, тях обаче не ги вадят от еврозоната, но и нас не ни приемат в нея" - заяви третият участник в гражданския форум - членът на Комисията по икономическите и парични въпроси в ЕП Слави Бинев (Независим-Атака). Гърция изисква помощ от европейските институции в момент, в който целият регион, включително България, се бори за получаване на средства от фондовете за справянето с кризата. Това става проблем, понеже примерът на Гърция може да предизвика ефекта на доминото и "всеки да се нареди на опашката за получаване на средства не спазвайки правилата, а напротив - бидейки непослушен", както каза Слави Бинев.


Пълно обобщение на разискванията. Още от гражданския форум: фотогалерия.

Гражданските форуми са инструмент за комуникация на Европейския парламент (ЕП). Форумите, организирани от Информационното бюро за България, представляват връзка между ЕП и българските граждани. В тях членовете на ЕП дебатират с широката общественост проблеми от регионално и национално значение. В открита дискусия по дадена тема гражданите могат да изказват своите позиции и очаквания, да задават въпроси, да търсят път към общо решаване на проблеми. 



Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia