Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
09-06-2010

Държавите от ЕС подкрепят по-големите пълномощия за “Евростат”

Финансовите министри на ЕС подкрепиха планове, които дават на "Евростат" - статистическата служба на ЕС - по-силни правомощия за одит, пет години, след като подобни предложения бяха отхвърлени от страните, припомня EU Observer.

Политическото споразумение, постигнато в Люксембург във вторник (8 юни), подчертава разочарованието от ненадеждните данни от Атина, като Европейската комисия сега дава сигнали, че има съмнения относно точността на информацията от България.

Комисарят по икономическите въпроси Оли Рен приветства решението на държавите-членки и насърчи Европейския парламент да даде необходимата подкрепа за това планувания регламент да се превърне в действащо законодателство.

"Тези правомощия за одит действително са едно жизненоважно условие за стабилното и ефективно функциониране на Икономическия и паричен съюз, защото се нуждаем от точни и надеждни статистически данни за страните, за да може Европейския паричен съюз да действа", каза Рен пред журналисти след срещата.

Понастоящем, "Евростат" разчита на държавите-членки да осигурят точни и навременни данни, за да може да извърши статистическия си анализ. Данните на гръцкото правителство многократно са били недостатъчно надеждни.

Новите правомощия ще позволят на служителите на "Евростат" и на Комисията да извършат посещения в конкретни страни, за да потвърдят верността на данни, които им се струват съмнителни, като Рен намекна, че Брюксел вече имат определена дестинация наум.

"Имаме някои тревоги по отношение на статистическите резултати на България и разглеждаме възможността за изпращане на мисия там скоро", каза финският политик.

Служители на ЕС твърдят, че подобни визити са могли да дадат сигнал за проблемите на Гърция на много по-ранен етап. Кризата в Гърция, заедно с дестабилизиращите ефекти за Еврозоната като цяло, доведоха до промени в отношението на правителствата, които доведоха до сключването на споразумението.

Подобно искане на Комисията за увеличаване на одитните правомощия на "Евростат" от 2005 година беше отхвърлено от страните-членки, които не искаха да дават твърде много правомощия на службата, която се намира в Люксембург.



Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia